Sunt vești proaste despre bugetul României, unde deficitul bugetar a crescut în luna septembrie cu 12,5 miliarde de lei. Acesta a ajuns astfel pentru primele nouă luni la 67,27 miliarde de lei, adică 6,36% din PIB, în timp ce în primele 8 luni ale acestui an a fost de 54,77 miliarde lei, adică 5,18% din PIB. De asemenea, în primele 9 luni ale lui 2019, deficitul bugetar s-a situat la 26,97 miliarde lei, ceea ce însemna 2,62% din PIB. Creșterea cu 12,5 miliarde de lei înregistrată în luna septembrie este cea mai mare creștere lunară a deficitului din acest an și reprezintă, cu siguranță, un record lunar.
Motivul pentru care deficitiul bugetar a crescut atât este din caza măsurilor luate de către Guvernul Orban pentru combaterea epidemiei de coronavirus, însă nimic nu prevestea să ajungă aici. Astfel, începând din luna martie, Guvernul Orban a tot înregistrat deficite ridicate. În martie – 10 miliarde de lei, aprilie – 8,8 miliarde de lei, mai – 12 miliarde de lei, iunie – 6,33 miliarde lei, iulie – 4,5 miliarde de lei și august-5,1 miliarde de lei, în contextul în care impactul economic al pandemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut.
Aproape jumătate din deficitul bugetar înregistrat în luna septembrie vine din facilități fiscale pentru firme, cheltuieli legate de pandemia COVID-19. La aceste cheltuieli s-a adăugat, tot în luna septembrie, impactul de 1,1 miliarde de lei din majorarea punctului de pensie. În plus, la cheltuielile de capital, care reflectă situația investițiilor, în luna septembrie, comparat cu luna august, au fost înregistrate cheltuieli în urcare cu circa 4 miliarde de lei.
Ținta de deficit pentru întregul an 2020 este de 91 miliarde lei. După evoluția deficitului bugetra din lunile iulie și august părea că Guvernul s-ar putea încadra confortabil în această țintă, de 91 de miliarde de lei. Însă, acum, având în vedere recenta decizie de a extinde până la 25 decembrie posibilitatea firmelor de a amâna la plată fără executare sau accesorii obligațiile fiscale, obiectiv pare unul mai greu de atins.
Sumele amânate la plată de firme totalizau la final de septembrie 16,15 miliarde de lei, însă suma de va măsri considerabil în următoarele luni. Astfel, precedentul maxim lunar, de 12 miliarde lei, a fost înregistrat în luna mai a acestui an, în contextul în care economia României era afectată mai puternic de restricțiile severe din timpul stării de urgență.