Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, bugetul general consolidat în primele opt luni ale anului curent a înregistrat un deficit de 54,77 de miliarde de lei. Mai mult de jumătate din acesta este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de pandemia de coronavirus.
Mărirea deficitului bugetar ale primelor 8 luni ale anului 2020, în comparație cu cel din perioada similară a anului precedent, este explicată pe partea de venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – august din cauza crizei generată de pandemie, precum și ca urmare a amânării plăților unor obligații fiscale către agenții economici pe perioada crizei (14,4 miliarde de lei), de creșterea restituirilor de TVA cu 2,8 miliarde, față de nivelul aferent a perioadei ianuarie – august 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, precum și bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde de lei.
Totodată, la partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor, s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut, precum și plăți cu caracter excepțional generate de pandemia de coronavirus de aproximativ 8,n62 de miliarde de lei. 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsați în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 miliarde de lei în primele opt luni ale anului curent, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada similară a anului precedent.
Veniturile bugetului au înregistrat o scădere de 0,23 puncte procentuale (an/an), cauzată mai ales de contracția încasărilor nete din TVA. Cu privire la evoluția lunară, dinamica veniturilor totale a revenit în luna august în teritoriul pozitiv (8,8% an/an), fiind determinată de avansul veniturilor nefiscale și al celor din fonduri europene.
Potrivit Economica.net, acestea au înregistrat 16,23 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, consemnând o creștere de 5,3% (an/an). Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declarației unice, cu 29% mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.
Deasemenea, evoluția veniturilor din sursa aceasta a fost susținută și de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii și dividende, de 42,3%, respectiv 10,8%.