Pilonul 2 de pensii. Contribuția ar urma să fie schimbată. Modificările care ar putea să apară din 2024

Pilonul 2 de pensii. Contribuția ar urma să fie schimbată. Modificările care ar putea să apară din 2024
Asumarea PNRR și noua reformă în sistemul de pensii

Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat au avut astăzi o întâlnire cu Nicolae Ciucă, premierul României. România, odată cu semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și-a asumat mai multe modificări la Legea Pensiilor. Printre aceste asumări se numără și reglementările privind pensiile administrate privat. Aceste noi reglementări au rolul de  a asigura o stabilitate a sistemului de pensii private obligatorii. Cu alte cuvinte, cei peste 7 milioane de contribuabili prin Pilonul II ar putea primi o creștere a acestora, dar și o majorare a contribuției.

Update 9 februarie 2022: Asociația pentru Pensiile Administrate Privat s-a întâlnit astăzi cu premierul Ciucă

După o perioadă de tatonare și incertitudini, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat au avut astăzi o întâlnire cu Nicolae Ciucă, premierul României, pe tema Pilonului II de pensii și punctele asumate în PRR pe această temă.

Președintele APPR s-a declarat uimit de faptul că, atât Nicolae Ciucă, cât și ceilalți participanți la discuții, erau la curent cu „ foarte multe aspecte relevante” din proiectul propus de către APPR referitor la Pilonul II de pensii și creșterea procentelor de contribuții. La finalul întâlnirii,  Mihai Bobocea, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat a declarat:

„Am fost foarte plăcut surprinși că și domnul prim-ministru și aparatul său de lucru cunoșteau foarte multe aspecte relevante dintre cele pe care le-am prezentat. Am avut o discuție foarte bună, trei teme centrale de discuție, care urmăresc programul PNRR.

Jalonul de îndeplinit în acestă perioadă, respectiv creșterea contributiei la pilonul 2 la 4,75% din venituri potrivit atât jalonului PNRR cât și strategiei fiscal-bugetare. Propunerea noastră pentru un efort bugetar ușor de făcut pentru guvern, contribuția să crească cu jumătate de procent în fiecare dintre cei doi ani rămași până în 2024”.

știrea inițială

Pensiile private din Pilonul II și creșterea contribuției

Bilanțul anului trecut, în ceea ce privesc cele șapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), spun analiștii, a avut o evoluție satisfăcătoare, spre mediu. Procentul de contribuție la Pilonul II de pensii a fost de 5,9% în 2021. Sumele înregistrate pentru această perioadă sunt de aproximativ 4,5 miliarde de lei, un adevărat câștg net pentru viitorii pensionari. Datele au fost făcute publice de asociația administratorilor de fonduri APAPR.

APAPR a mai dat publicității și cifrele activelor, acestea crescând în 2021 cu cel puțin 19% în ritm anual. Astfel sumele atrase la Pilonul II au crescut la 89 miliarde de lei la sfârșitul lunii decembrie. Același lucru s-a întâmplat și la capitolul investiții, aici creșterea fiind de 9,77 miliarde de lei în contribuții, procentul fiind mai mare decât anul anterior.

„Randamentul mediu ponderat al celor șapte fonduri a fost de 5,9% în 2021, ușor sub cel de 6,2% din 2020. Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei în 2021.

Este o cifră ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei generat în 2020.”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Asumarea PNRR și noile reglementări

România, odată cu semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și-a asumat mai multe modificări la Legea Pensiilor. Printre aceste asumări se numără și reglementările privind pensiile administrate privat.

Pe 13 ianuarie, Guvernul României a decis să pună în aplicare punctele asumate prin PNRR, făcându-se referire directă la Pilonul II de pensii și, implicit, pensiile private. Pe agenda de lucru a guvernului au stat trei modificări principalele.

Primul punct are legătură cu mecanismele de creștere a perioadei de plată a pensiilor private la 12 ani. În prezent, în cadrul Pilonului II de pensii perioada de plată este de 5 ani. Cel de-al doilea punct de pe agenda de lucru are legătură cu limitarea plății într-o singură tranșă la pensionare a pensiilor administrate privat.

Cel de-al treilea punct important, asumat în PNRR, este inevitabil și creșterea contribuției la sistemul de pensii obligatorii administrate privat prin Pilonul II. Conform datelor această creștere ar fi cu 1pp, la 4,75% din salariul brut, până în 2024.

„O sumă relativ mică” pentru Pilonul II

Toate aceste aspecte trebuiesc introduse într-o lege care ar trebui să reglementeze mecanismele de plată, ceea ce pentru moment România nu are, lege ce ar trebui să fie introdusă în pachetele de reforme din sistemul de pensii asumat prin semnarea PNRR.

Creșterea de 4,5% ar trebui să fie o chestiune de opțiune, declara recent ministrul Marius Budăi, iar reprezentantul APAPR, Mihai Pop spune că este „o sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială.”

Rămâne să vedem care va fi decizia finală a Guvernului, legat de Pilonul II de pensii, dar și de cele 4 noi taxe pe care românii le-ar putea plăti de anul viitor, pe lângă cele deja existente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI