Vești excelente pentru milioane de părinți din România. Anunțul zilei: ‘Actele merg în Monitorul Oficial’

Vești excelente pentru milioane de părinți din România. Anunțul zilei: ‘Actele merg în Monitorul Oficial’
Vești bune pentru părinți! Anunț oficial

Vești bune pentru cei care sunt părinți. Această categorie a primit un anunț extraordinar chiar azi. Ce se întâmplă îmbucurător pentru ei?

Vești bune pentru cei care au copii: anunț oficial

Ministrul Muncii a anunțat chiar azi că cele două acte normative care vizează reintroducerea șomajului tehnic și a zilelor libere plătite pentru părinți vor merge în scurt timp la Monitorul Oficial pentru publicare.

Raluca Turcan a anunțat că prelungirea aceasta este necesară pentru că măsura în cauză se acordă angajaților și angajatorilor a căror activiate este restricționată prin decizii ale autorităților.

Cea din urmă a mai menționat că este conștientă că aceste modificări erau mult așteptate de oameni, motiv pentru care a accelerat procedura de adoptare tocmai pentru ca ele să poată intra în vigoare în viitorul foarte apropiat. De asemenea, tot din același motiv nu dorește să existe niciun dubiu în privința conținutului și aplicării lor. Oficialul a venit cu mai multe detalii în acest sens.

„Știu că sunt măsuri așteptate de oameni”

„Știu că sunt măsuri așteptate de oameni, tocmai de aceea am accelerat procedura de adoptare astfel încât ele să poată intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Tot din același motiv, nu vreau să existe niciun dubiu referitor la conținutul și la aplicarea lor: angajații, angajatorii și părinții vor primi în continuare sprijin din partea statului, așa cum au primit în toată perioada stării de urgență și de alertă, pentru că aplicarea prevederilor acestor ordonanțe este o chestiune de zile”, a precizat aceasta.

Măsura este prevăzută de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul 2021 și se va aplica până în data de 31 decembrie 2021 pentru unele categorii.

„Măsura șomajului tehnic, adică acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se va aplica până la 31 decembrie 2021, pentru următoarele categorii de beneficiari”, a mai detaliat oficialul.

Care sunt categoriile de beneficiari?

1. Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, stabilite în funcție de incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate;

2. Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;

3. Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici precum și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți etc.

4. Părinții vor beneficia de zile libere plătite, adică a unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică, până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022. Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar (Sursa: Raluca Turcan – facebook.com)