Promisiunile politicienilor sunt deja lucruri cunoscute, ca de altfel și mecanismele ulterioare. PNL, odată cu venirea la guvernare, promitea reforme sociale și majorări, fie la pensii, sau la ajutoarele sociale financiare. Aici sunt incluse și tichetele de masă și cele sociale. Existau și în acest sens promisiuni făcute de guvernarea liberală, iar acestea s-au produs. Ministerul Muncii a anunțat aprobarea majorărilor la tichetele de masă, dar nu la valoarea așteptată de beneficiarii acestora, din păcate.
Proiectul de majorare pentru tichetele de masă era pe lista guvernului, încă de pe vremea premierului Ludovic Orban și a Violetei Alexandru ca Ministru al Muncii. Și la acel moment guvernarea liberală promitea majorarea valorii acestor tichete de masă, dar după recalcularea bugetară s-a constatat că nu poate fi susținută această cheltuială, având în vedere perioada de criză.
După venirea lui Florin Cîțu la Palatul Victoria, proiectul a fost reluat în ședințele de guvern, iar Raluca Turcan dădea ca sigură operarea majorării acestor valori la tichetele de masă. Dar, încă odată, recalcularea bugetului central avea să amâne modificările promise. Nu erau clare procentele pe care guvernul și le permitea pentru majorarea valorii la tichetele de masă, așa că s-a așteptat următoarea rectificare bugetară. După rectificarea bugetară, Raluca Turcan anunța decizia guvernului de a proceda la majorări, după consultări cu Ministerul Protecției Sociale.
Într-un ordin semnat de cei doi miniștrii, de la muncă și protecția socială, s-a decis majorarea valorii pentru tichetele de masă cu 8 bani, pe lună. Valoarea, spune Raluca Turcan, va fi într-o creștere progresivă până în martie anul viitor, când se va opri la 20,09 lei pentru un tichet de masă.
Ordinul comun al MPF şi al Ministerului Muncii nr. 1.245/nr. 902 a fost semnat în urmă cu trei zile, pe 4 octombrie, ulterior pe 6 octombrie fiind publicat în Monitorul Oficial. Așadar în următoarele cinci luni beneficiari tichetelor de masă vor avea lunar un aport de 8 bani, ajungând ca în martie anul viitor valoarea finală a tichetului de masă să ajungă la 20,09 lei.
„Articolul 1. — Pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 20,09 lei.
Articolul 2. — Valoarea nominală stabilită la articolul 1 se aplică și pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.
Articolul 3. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se specifică în ordinul emis de cele două ministere.