În ultimele zile se tot vorbește de o criză a gazelor naturale în România, în contextul prețurilor ridicate și ca urmare a deciziei Rusiei de a micșora transportul de gaze naturale către Europa. Specialiștii vorbesc de o adevărată criză care ar putea genera un colaps la nivelul întregii țări. Premierul a discutat astăzi această situație, dând asigurări că nu se pune deocamdată problema de criză.
În urmă cu mai puțin de 24 de ore Agenția Internațională pentru Energie a cerut Rusiei să mărească transportul de gaze naturale în Europa pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice. Agenția devine primul organism internațional important care a abordat afirmațiile comercianților și oficialilor străini că Moscova a restricționat aprovizionarea cu gaze naturale.
Grupul cu sediul la Paris a declarat că, în timp ce Rusia îndeplinea contracte pe termen lung către clienții europeni, furniza mai puține gaze naturale către Europa decât înainte de pandemia de coronavirus.
„AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea transportului de gaze naturale în Europa și pentru a se asigura că depozitarea este umplută la niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de încălzire de iarnă care vine.
Aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru Rusia de a-și sublinia acreditările ca furnizor de încredere pentru piața europeană.”, a declarat AIE.
Agenția europeană este finanțată în principal de membrii OECD pentru a oferi consiliere cu privire la politica energetică și Securitate.
Unii membri europeni ai parlamentului au solicitat o anchetă asupra Gazprom, exportatorul rus de gaze naturale cu monopol, susținut de stat. Oficialii și comercianții străini s-au întrebat de ce compania a limitat vânzările suplimentare pe piața spot către Europa. Aceștia spun că acest lucru a alimentat o creștere a prețurilor care implicit crește facturile gospodăriilor și amenință industriile de pe întregul continent.
Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat săptămâna trecută că Gazprom își îndeplinește obligațiile de aprovizionare cu gaze naturale și că este gata să crească producția, dacă este necesar. Dar a avertizat că prețurile ar putea crește și mai mult iarna din cauza penuriei în instalațiile subterane.
Prețurile la gaze naturale au crescut din nou luni, după ce Gazprom a refuzat să rezerve capacități suplimentare pentru exportul prin Ucraina în octombrie și a rezervat doar o treime din spațiul disponibil pe gazoductul Yamal prin Polonia.
Rusia dorește, de asemenea, să obțină aprobarea pentru a începe conducta Nord Stream 2 către Germania, un proiect finalizat recent. Proiectul este controversat parțial pentru că va redirecționa o parte din transportul de gaze naturale prin Ucraina. Rusia a purtat aici un război în regiunile de frontieră de est din 2014.
În acest context analiștii români spun că România ar putea intra într-o criză generalizată a gazelor naturale. De altfel s-a putut constata pe piața locală o creștere a prețului de furnizare la gazelenaturale, creștere operată de Romgaz. Analiștii spun că, cel puțin în București, Elcen ar putea plăti cu 60% mai mult decât în anii trecuți pe MWh de la Romgaz.
Pentru a elimina orice suspiciune premierul Florin Cîțu a ieșit astăzi în fața opiniei publice declarând că nu vom duce lipsă de gaze naturale în această iarnă, existând stocuri suficiente. În același timp, pe fondul scandalului cu facturile exorbitante emise de furnizori, premierul a avut o declarație șovăitoare când s-a adus în discuție posibila plafonare a prețurilor la gaze.
„Nu rămânem fără gaze în această iarnă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Plafonarea sună bine, dar înseamnă costuri foarte mari pentru companii.
România este o țară producătoare, eu vreau ca ei să investească bani, nu să le fac probleme”, a precizat Florin Cîțu.
Deși există alternative la sistemele pe gaze naturale, costurile sunt extrem de mari și nu toți românii și-l pot permite.