20 sept. 2021 | 18:49

Alternativa pentru înlocuirea centralelor de apartament. Facturile vor fi mult mai mici

Utile
Alternativa pentru înlocuirea centralelor de apartament. Facturile vor fi mult mai mici
Centralele de apartament dispar în următorii ani

Deși încă utilizate la scară largă, și în România, centralele termice de apartament vor dispărea în mare măsură în următorii 35 de ani. Afirmația vine din partea specialiștilor, dar și ca urmare a directivelor UE de reducere a emisiilor de CO2. Dacă vă întrebați care ar fi cea mai bună alternativă la centralele de apartament, experții au găsit deja o soluție. Aceștia vorbesc din ce în ce mai des de pompele de căldură.

Centralele de apartament dispar în următorii ani

Ultimele decizii internaționale vorbesc de eliminarea centralelor termice de apartament începând cu 2025 pentru a îndeplini obiectivele de mediu de la mijlocul secolului, potrivit grupului de reflecție al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Dar de ce sunt acestea o problemă, și ce alternative sunt disponibile?

După cum spun experții, centralele termice contribuie la supraîncălzirea planetei, prin emisiile de Co2. Primul pas al procesului, sunt de părere experții, este obligarea producătorilor să producă centrale care pot fi ușor comutate pentru a funcționa pe hidrogen în viitor.

Acest gen de sisteme vor fi probabil pe piață în câțiva ani. Pasul doi este interzicerea vânzării de centrale termice noi numai pe gaz, lucru care se va întâmpla probabil în anii 2030, deci dacă cumpărați acum o centrală, aveți timp până în 2030.

Alternativa sunt pompele de căldură

Una dintre cele mai promițătoare tehnologii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră este asigurată de pompele de căldură electrice. Pompele de căldură oferă o modalitate eficientă de a asigura încălzirea spațiului și pregătirea apei calde sanitare.

Chiar dacă know-how-ul tehnic al tehnologiei de pompare a căldurii este bine dovedit, nu a ajuns încă la recunoașterea publică la nivel mondial. În Europa, o piață durabilă a fost stabilită în țări mici, precum Suedia, Elveția și părți din Austria.

Datorită creșterii prețului la petrol și electricitate, coroborată cu creșterea taxelor aferente energiei și preocuparea crescândă pentru mediu, pompele de căldură au început să prindă în toată Europa.

Pompele de căldură capabile să asigure încălzire și răcire

Pompele de căldură sunt unice în sensul că unul și același aparat este capabil să asigure încălzire, precum și răcire. Pompele de căldură sunt, în general, împărțite în diferite tipuri, în funcție de sursa de căldură și de radiator pentru care sunt proiectate.

Toate tipurile au propriile argumente pro și contra, precum și impactul asupra mediului. Cele mai importante aspecte de luat în considerare în timpul evaluării diferitelor surse de căldură sunt:

  • disponibilitatea,
  • nivelul temperaturii,
  • fluctuațiile anuale de temperatură,
  • costul investiției atribuite alegerii sursei de căldură.

 

Alegere limitată, totuși, de condițiile de mediu

În realitate, alegerea va fi limitată din cauza condițiilor locale predominante. Aerul ambiant este de departe cea mai comună sursă de căldură pentru pompa de căldură în întreaga lume. Motivul pentru aceasta este disponibilitatea nelimitată care permite o instalare simplă și rapidă.

În majoritatea climelor europene, temperatura aerului ambiant se modifică semnificativ în funcție de perioada anului. Faptul că performanța dată de pompele de căldură este redusă pe măsură ce temperatura sursei de căldură scade, duce la caracteristici nefavorabile. Performanța dată de pompele de căldură cu aer ambient va scădea pe măsură ce crește cererea de încălzire.

Sistemele pot fi extrem de costisitoare

Costurile inițiale ridicate sunt, în multe cazuri, o barieră, în ciuda faptului că, per total, costul total pe viață al sistemului este foarte satisfăcător. Cei care promovează și comercializează pompele de căldură se pot confrunta aici cu o provocare pedagogică sau educațională.

În plus față de argumentele de marketing, beneficiile de mediu și de confort ale pompelor de căldură ar trebui subliniate și evaluate, sunt de părere specialiștii. Costurile de instalare pnetru pompele de căldură poate ajunge la aproxiamtiv 14.000 de lei, dar investiția va fi recuperată în timp, prin costurile reduse la facturile lunare.

Statisticile pieței europene

Suedia este de departe cea mai dezvoltată piață a pompelor de căldură. Piața din Suedia a înregistrat o creștere puternică în fiecare an în ultimul deceniu. Alte piețe precum Germania, Franța, Finlanda, Elveția, Austria și Norvegia încep totuși să crească numărul vânzărilor.

Există semne semnificative ale unui interes crescând pentru tehnologie de la marile companii europene. Unul dintre cei mai mari producători suedezi IVT, a fost cumpărat de BBT Thermotechnik GMBH în 2004. Compania daneză Danfoss a achiziționat un alt producător suedez Thermia, în 2005.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Tradiția ciudată din familia regală britanică. Prințesa Kate vrea să renunțe la ea
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro