Într-o imagine generală, românii sunt dependenți de medicamente. Dacă în alte țări nimeni nu face uz de ele fără indicația medicului, românii sunt obișnuiți să ia tratamente după ureche și să aibă în casă de toate pentru toată lumea. Din nefericire, lucrurile sunt cu mult mai rele când bolnavii nu găsesc tratamentul recomandat de medic. Ce medicamente au dispărut din farmaciile noastre? Cine e de vină? Părerea Guvernului vs părerea unui specialist.
O nouă criză de medicamente îi întâmpină pe români în această perioadă, alăturându-se problemelor deja existente. Din păcate, barometrul de sănătate publică indică faptul că patru din zece români pleacă cu mâna goală de la farmacie. Pericolul uriaș este pentru cei care suferă de boli cronice, care depind de tratamentul în cauză. De exemplu: cei care suferă de diabet nu găsesc încă de la începutul anului Siofor în farmacii, aceste sunt pastile care scap nivelul prea mare de glucoză din sânge.
Guvernul Român susține că e vina bolnavilor, care își fac rezerve cu nemiluita și lasă farmaciile goale, iar ceilalți bolnavi fără posibilitatea de a se îngriji. Statistic vorbind, 1.5 milioane de români se află în situația asta, plângându-se de lipsa de medicamente. Un specialist nu este de aceeași părere cu cea a oficialilor și arată implicit cu degetul spre autorități.„N-a cumpărat lumea mai mult decât trebuie. Cel puţin, din ce îmi spun pacienţii mei, nu. Cred că importurile. Nu s-a mai adus”, susține Cristina Stan, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
„În ultimii 6 ani, nivelul pieței intracomunitare în acest segment, a fost de peste 4,5 miliarde EUR în Uniunea Europeană, din care piața din România a reprezentat aproximativ 250-300 milioane EUR. În acest domeniu sunt angajate peste 10.000 de persoane la nivel comunitar. Membrii ADEM au înregistrat o cifră de afaceri de peste 70 milioane EUR, care reprezintă exporturi și importuri de medicamente. Diferența până la suma totală de aproximativ 250-300 milioane EUR în România, o reprezintă activitatea unor distribuitori de medicamente din România și a altor societăți prezente pe piață. ADEM România lucrează la o propunere legislativă adresată autorităților competente naționale de a include medicamentele importate paralel în lista de rambursări pentru a permite accesul pacienților din România la medicamentele retrase de producători din motive comerciale și inaccesibile pentru pacienții români la prețurile curente. Ca și concluzie, ADEM atrage atenția asupra crizei care se manifestă în România din cauza lipsei unor medicamente din farmacii, precum și încercării de intoxicare cu informații complet false, conform cărora la originea acestei crize se află activitatea de comerț intracomunitar”
ADEM (Sursa: adem-românia.ro)