La începutul acestei luni vestea că cel mai mare jucător pe piața de RCA-uri va intra în faliment a dat românii peste cap. Cea mai mare companie de asigurări RCA, City Insurance, este obligată să declare falimentul după incapacitatea de mărire a capitalului social. Decizia a fost anunțată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În acest context, primele efecte s-au văzut la poarta service-urilor auto din București și din țară. Șoferii sunt disperați că nu-și pot repara mașinile și că se văd nevoiți să scoate zeci de mii de lei din buzunarul propriu.
Cel mai mare jucător pe piața asigurărilor RCA este pe cale să-și lichideze afacerile în România. Compania a avut un termen limită pentru majorarea capitalului social, termen impus de ASF.
Conform instituției, City Insurance nu a reușit acest lucru, suma ridicându-se la 150 de milioane de euro. Compania are deja, conform Autocar Group, datorii de aproximativ 1,1 milioane lei. ASF anunța într-un comunicat faptul că va urmări situația de la City Insurance și va decide ce se va întâmpla în perioada următoare.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează îndeaproape societăţile de asigurare autorizate. În cazul în care sunt constatate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea acestora sau respectarea cerinţelor de capital, ASF dispune măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare, cum de altfel a şi facut recent. Compania City Insurance este stabilă din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate.”, se spunea în comunicatul emis de ASF.
Ca urmare a acestei situații nedorite, tot mai multe service-uri auto din România au început să refuze reparațiile pentru românii cu polițe RCA emise de City Insurance.
Proprietarii de service-uri spun că nu mai au garanția returnării sumelor de la compania falimentară, în condițiile în care datoriile către service-uri au crescut vertiginos în ultimul an.
Sunt peste 3 milioane de români cu polițe RCA la City Insurance, iar refuzul service-urilor de la repara mașinile este unul justificat, având în vedere datoria de peste 1 milion de lei.
Cei de la ASF au declarat recent, prin vocea lui Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al instituției, că de mai bine de un an se tot analizează situațiile conflictuale dintre City Insurance și service-urile auto care nu și-au primit banii de la asigurator.
„De un an de zile a fost dispusă o analiză minuţioasă şi un control foarte minuţios. În urma acestui control, ASF constată că societatea nu este în legalitate. În acest context, trebuie aplicată legea, care spune că o societate care nu respectă cerinţa minimă de capital nu poate funcţiona.
Ea trebuia să demonstreze buna credinţă şi să intre în legalitate, dar nu a făcut-o. ASF încearcă să corecteze dezechilibre care produc instabilitate în piaţa asigurărilor. Va urma o şedinţă în care se va lua o decizie, dar momentan nu pot spune când anume va avea loc”, spune Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al instituției ASF.