În aceste momente de pandemie și criză economică sunt mulți români cu datorii mari la banci, prin credite bancare. Cele mai recente informații anunță o decizie luată de Guvernul Orban în ședința de ieri cu privire la această situație. Este vorba de reeșalonarea unor credite și rate bancare.
Guvernunl Orban s-a întâlnit ieri seară într-o nouă ședință în care s-au aprobat mai multe ordonanțe și proceduri. Una dintre ele, cu efect imediat asupra românilor, este reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de 12 luni. Noua directivă are în vedere datoriile românilor sub forma de credite bancare și a ratelor. La multe dintre acestea data scadentă a expirat după data declanșării stării de urgență. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor.
”Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate pentru reeșalonarea la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală. Totodată, Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.”, spune comunicatul Ministerului de Finanțe.
Noua decizie guvernamentală mai stipulează că până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită. Prin această hotărâre se dorește ajutorarea celor cu rate scadente, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale. Ministerul de Finanțe mai anunță și un barem de eșalonare a sumelor, în care se stipulează că eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
”Pentru acordarea eșalonării contribuabilul, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
b) să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior.
c) să nu se afle în procedura insolvenței;
d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
f) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art.25 și 26 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.Reeșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Pot beneficia de reeșalonarea simplificată și debitorii aflați în insolvența pentru obligațiile curente născute după declararea stării de urgență, dar și cei care au eșalonare la plată conform Codului de procedură fiscală.”, se mai precizează în noua procedură aprobată de Guvern.