Vești bune pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezindențiale. Ce li s-a pregătit

Vești bune pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezindențiale. Ce li s-a pregătit
AEP lansează un site pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pregătit o platformă online pentru românii din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale. Aceștia se vor putea preînscrie pe site-ul votstrainatate.ro și vor putea opta pentru varianta de vot: la secție sau prin corespondență.

AEP lansează un site pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezidențiale

„Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblităţile de preînregistrare ale cetăţenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă care va putea fi deschisă începând de astăzi veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare sau pentru vot prin corespondenţă. Toate informaţiile pe care le vom primi şi le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secţia de votare, fie pentru votul prin corepondenţă, nu se vor afla în evidenţele de la administraţiile publice locale, în Registrul electoral.

Se vor radia din lista electorală permanentă din ţară şi vor fi introduşi în lista electorală permanentă din străinătate pentru secţia de votare sau pentru votul prin corespondenţă, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spaţiul public că autorităţile publice locale vor ştii unde este cetăţeanul şi să poată trimite tot felul de documente sau corespondenţe la cetăţean sau la autoritatea publică acolo unde îşi are reşedinţa în străinătate”, a declarat președintele AEP, Constantin Buică.

Președintele AEP a mai spus că românii din diaspora se vor putea preînregistra pe această platformă din momentul în care președinele Klaus Iohannis va promulga legea cu privire la modificarea unor acte normative în materie electorală. Constantin Buică a mai precizat că informațiile cu privire la opțiunea de vot (la secție sau prin corespondență) oferite de românii care locuiesc în străinătate nu vor fi înregistrate în Registrul electoral, deci nu vor ajunge la cunoştinţa autorităţilor publice locale din ţară.