Dacă Pilonul I și Pilonul II de pensii stau bine, datele recente arată o creștere și la Pilonul III de pensii. Acest ultim pilon are legătură cu sistemul de pensii facultative ale românilor, iar 2021 se pare că a fost un an pozitiv. Analiștii economici încearcă să explice aceste valori în creștere și care vor fi efectele.
Spre finalul anului 2020, conform datelor, se înregistra o rată medie ponderată a rentabilității fondurilor de pensii private obligatorii, Pilonul II, de aproape 4,9% în noiembrie. ASF susținea că rata de rentabilitate ponderată pentru toate fondurile de pensii voluntare cu risc mediu, Pilonul III, a fost de 5,3% începând cu noiembrie, și 5,1% pentru fondurile voluntare cu risc mai mare.
În comparație, la 31 martie 2021 activele deținute de fondurile de pensii facultative, Pilonul III, se ridicau la peste 3,1 miliarde de lei. La acel moment s-a mai înregistrat o creștere de 30,37 % anual, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Creșterea s-a făcut cu aproximativ 1,877 miliarde lei, urmate de acțiuni cu 841,897 milioane lei și depozite bancare cu 108,078 milioane lei.
Activele fondurilor de pensii din Pilonul III totalizau 3,104 miliarde de lei până în martie 2021 și aveau o valoare netă de 3,099 miliarde de lei. În martie 2021, au existat peste 500.00 de contribuabili la schemele de pensii opționale.
Dacă anul trecut, în noiembrie, Pilonul III avea o rată în scădere, se pare că la 30 iunie, anul curent, Pilonul III a suferit modificări consistente. Fondul pensiilor facultative din Pilonul III au înregistrat active în valoare de aproximativ 3,24 miliarde de lei. Creșterea este una semnficativă, în comparație cu anul trecut, procentul fiind situat la 24,2%. (vezi galeria)
Tot ASF spune că în Pilonul III de pensii sunt activi în acest moment peste 500.000 de participanți, cifra fiind constantă, ceea ce a determinat și creșterea din luna iunie a acestui an. Acest procent de creștere se datorază și noilor politici ASF de digitalizare a sistemului de pensii privat din România, proiect de altfel anunțat de Daniel Ștefan, vicepreședintele instituției.
„Am urmărit ca, prin introducerea de noi canale de comunicare digitale, să fie eficientizată întreaga activitate a sistemului de pensii private
Procesul de digitalizare a sistemului de pensii private a vizat atât optimizarea relaţiei participanţilor la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) şi la fondurile de pensii facultative (Pilon III) cu administratorii fondurilor, cât şi a celei dintre A.S.F. şi administratori.”, declara Daniel Ștefan, vicepreședinte ASF.
Următoarele fonduri de pensii funcționează în România în cadrul Pilonului III: Aegon Essential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare și Stabil.