Vești bune pentru românii cu cancer. Klaus Iohannis a făcut anunțul de o importanță majoră

Vești bune pentru românii cu cancer. Klaus Iohannis a făcut anunțul de o importanță majoră

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat! Potrivit anunțului făcut astăzi de președintele Klaus Iohannis, strategia pune un accent deosebit pe depistarea primelor semne de boală. Șeful statului a mai spus și că va urmări îndeaproape progresul proiectului, care „este mai mult decât binevenit, fiind îndelung așteptată o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii“. Mai multe detalii, în continuare.

Vești bune pentru românii cu cancer

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri la evenimentul de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului, o strategie necesară pentru accesarea unor fonduri europene destinate sănătății în valoare de 4 miliarde de euro.

Șeful statului a declarat că planul este mai mult decât binevenit, precum și că „fixează obiective realiste și măsurabile și pune mare accent pe încurajarea și finanțarea investigațiilor pentru depistarea primelor semne de boală“.

„Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate şi direcţii de acţiune pentru punerea imediată în practică, şi nu doar prin dialog despre deziderate, necesităţi şi justificări ale lipsei de acţiune.

Lansăm, aşadar, un plan naţional care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare, şi care se bazează pe o abordare integrată, ambiţioasă şi racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer.

Cu siguranţă, conştientizăm cu toţii că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei“, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Cum se va schimba viața românilor în curând. Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial

Klaus Iohannis a făcut anunțul important

Planul prevede identificarea unor soluții pentru a spori atât calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer, cât și a familiei sau celor apropiați lor.

„Planul pune un mare accent pe încurajarea şi finanţarea suplimentară a investigaţiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală şi să ducă la diagnostic precoce şi tratament eficient. Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcţionale programele naţionale de screening pentru anumite tipuri de cancer.

Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine ţintite şi cu şanse majore de vindecare. O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Naţional de Cancer.

Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovaţie în sănătate, care să ofere pacienţilor din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluţii şi pentru finanţarea îngrijirilor paliative pentru pacienţii cu cancer, o modalitate de îmbunătăţire a calităţii vieţii atât pentru pacientul oncologic, cât şi pentru familie şi cei apropiaţi“, a adăugat președintele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI