Vești bune pentru persoanele născute înainte de 1979. Medicul Adrian Marinescu a făcut anunțul chiar azi

Vești bune pentru persoanele născute înainte de 1979. Medicul Adrian Marinescu a făcut anunțul chiar azi
Ce anunt a facut Adrian Marinescu despre persoanele născute înainte de 1979

Vești bune pentru persoanele născute înainte de 1979. Medicul infecționist și director medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Marinescu, a făcut anunțul chiar azi. De asemenea, medicul a vorbit și despre cazurile de variola maimuței și în ce condiții ar putea să existe perspectiva unei eventuale epidemii.

Vești bune pentru persoanele născute înainte de 1979

Medicul Adrian Marinescu a spus, într-un interviu pentru Europa Liberă că persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și prezintă un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a precizat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a mai spus că variola maimuței se transmite cu dificultate și că rata de mortalitate este mult mai mică decât în cazul variolei.

„Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai spus directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Scenariul epidemiei e extrem de mic

Cât despre o eventuală epidemie de variolă a maimuței și măsurile pe care țara noastră ar trebui să le ia pentru a o preveni, medicul Adrian Marinescu a declarat:

„Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România”, a spus medicul.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la ora actuală, în întreaga lume sunt peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei. Dintre ele, 72 de persoane din în 39 de ţări au murit. Țara noastră a înregistrat până acum patru cazuri de variolă a maimuței.

Urmăriți Playtech.ro și pe