Numărul crescut de îmbolnăviri cu hepatită acută la copii îngrijorează tot mai tare experții din Sănătate, dar și părinții din întreaga lume. Ministrul Alexandru Rafila a anunțat existența a trei cazuri de acest fel și în România, iar una una dintre paciente, o fetiță de 5 ani, fiind în stare gravă. Pentru a face lumină în această situație extrem de îngrijorătoate, managerul de la „Matei Balș” a vorbit despre virusul care provoacă hepatita fulminantă și despre care se vehiculează că este necunoscut.
Medicul Adrian Marinescu a explicat că este necesară aflarea mai multor date medicale despre aceste cazuri de hepatită, până la momentul în care cetățenii să se îngrijoreze. Specialistul susține că nu există în acest moment informații științifice care să dovedească prezența unui virus misterios, capabil să provoace afecțiuni hepatice grave, precum cele înregistrate în ultimele zile, în 11 țări.
Infecționistul de la Balș consideră că aceste cazuri ar putea avea o origine de natură infecțioasă, cel mai probabil un adenovirus. Acesta le recomandă românilor, în special părinților, să nu intre în panică și să aștepte apariția unor date științifice care să ofere informațiile de care oamenii de știință au nevoie pentru a oferi o explicație clară și reală.
„Nu există o hepatită misterioasă. Discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față nu există astfel de date.
Sfatul meu este să încercăm să renunțăm la modalitatea prin care să intrăm în panică. Isteria care s-a creat nu are o susținere științifică, nu are baze”, a adăugat medicul.
Până în acest moment, în lume au fost identificate 169 de cazuri de acest fel, cele mai multe fiind înregistrate în Marea Britanie, respectiv 114. Dr. Adrian Marinescu susține că situația actuală, deși nu este deloc plăcută, nu reprezintă o situație ieșită din comun, astfel că, dintre cazurile cu afecțiuni hepatice confirmate, doar 10% prezintă forme grave.
Managerul de la Balș amintește că până la întâmpinarea acestei forme de hepatită acută, în lume au mai existat și alte afecțiuni hepatice, generate de viruși a cărei origine nu era cunoscută.
„Dacă ne uităm la tot ce se scrie, la nivel de OMS, vorbim de niște cazuri extrem de puține în lume, până în 200, dintre acestea, mai puțin de 10% sunt forme fulminante.
Și înainte, în momentul în care discutăm de o hepatită care nu era de cauza virus-hepatitic de la A până la E, era de cauza necunoscută.
Putea fi autoimună, toxică, puteau fi alte virusuri. De aici până la momentul în care spunem că este un virus misterios, pe care nu l-am identificat, este distanță extrem de mare. Nu ar trebui să facem astfel de afirmații”, a mai spus specialistul.
Din punctul său de vedere, acesta le recomandă părinților să nu se impacienteze și să nu se prezinte la medic „preventiv”, dacă nu există simptome specifice care să îngrijoreze realmente.
„Nu au de ce să meargă părinții cu cei mici, în momentul în care nu au simptome, să își facă analize. Nu ne ajută cu nimic să vedem analize în momentul în care nu ai o simptomatologie digestivă.
Dacă sunt simptome care țin de o hepatită acută: greață, vărsături, modificări de scaun, scaunul deschis la culoare, urină închisă la culoare, tegumentele îngălbenite, atunci vei lua legătură cu medicul pediatru. Nu trebuie făcut nimic care să ne ducă în panică.”, a explicat medicul, la Antena3.