Vești bune pentru pensionari și profesori! PSD a forțat mâna Guvernului Orban

Vești bune pentru pensionari și profesori! PSD a forțat mâna Guvernului Orban
Vești bune pentru pensionari și profesori! PSD a forțat mâna Guvernului Orban

Guvernul Orban a cedat presiunilor exercitate de cei din PSD. Pensionarii și profesorii din România au motiv de sărbătoare. Ce se va întâmpla, în următoarea perioadă, cu veniturile acestora?

Vești bune pentru pensionari și profesori. Ce se întâmplă cu veniturile lor

PSD a forțat mâna Guvernului Orban. Majorarea pensiilor cu 40% a fost votată de parlamentarii din comisiile reunite de buget finanțe din Parlament, cu 20 de voturi pentru.  Astfel, a fost abrogat articolul din legea privind rectificarea bugetară în care se prevedea majorarea pensiilor cu doar 14%, în loc de 40%. Liberalii au ales să nu participe la ședința comisiei, singurul vot împotriva amendamentelor PSD fiind al lui Claudiu Năsui, deputat USR.

Votul a fost dat și pentru abrogarea amendamentului potrivit căruia creșterea salariilor profesorilor era amânată până în anul 2021. Ca și în cazul amendamentului legat de pensii, dacă legea va trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare,  va intra în vigoare legea ce prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.

Planul Guvernului Orban, dat peste cap. Ce alte modificări au fost votate

Legea bugetului de stat a suferit mai multe modificări. Una dintre ele este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation. Mai mult, în comisii, au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. În acest fel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Vești bune pentru pensionari și profesori! PSD a forțat mâna Guvernului Orban
Vești bune pentru pensionari și profesori! PSD a forțat mâna Guvernului Orban

Cum se va putea realiza creșterea pensiilor cu 40%. Soluțiile propuse de PSD

În cadrul ședinței, Marius Budăi, fostul ministru PSD al Muncii, a susținut că, dacă Guvernul va crește salariul minim și va angaja 2 milioane de oameni, vor putea susține creșterea pensiilor cu 40%.

„Dragi colegi liberali, avem peste 2 milioane forță de muncă neocupată. Creați locuri de muncă. Vom avea contribuții mai mari. Creșteți și salariul minim și ultima soluție pe care noi PSD o dăm, recuperați arieratele care au crescut cu peste 10 miliarde în acest an. Sumele, deci, sunt asigurate. Votați acest amendament astfel încât părinții și bunicii noștri să se bucure de pensiile lor”, a spus Budăi.

„Ca fost ministru de finanțe spun că se pot găsi resurse și această lege poate fi aplicată”, a adăugat fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Opozanții PSD critică dur majorarea pensiilor cu 40%

Singurul deputat care a votat împotriva majorării pensiilor cu 40%, Claudiu Năsui, a criticat dur votul din comisie.

„Nu cred că e un șoc pentru nimeni că toți economiștii din România consideră că impactul acesta este nesuportabil. Dacă ne uităm foarte puțin la cifre, avem deja un deficit de 4,7% în iulie și e preconizat să ajungă aproape de 10%. Țara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod, prin creșterea de taxe. Nicio țară din lume nu a crescut cu 40% de la o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol. Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare: împrumuturi masive pe piețele interne sau externe. Acest amendament nu are cum să se transforme în ceva bun pentru România”, a declarat Năsui, la lucrările comisiei.

Senatorii și deputații vor vota raportul comisiilor de specialitate în ședința de plen programată săptămâna viitoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI