Vești bune pentru părinții care stau cu copiii acasă, în școala online. Câți bani vor primi, de fapt

Vești bune pentru părinții care stau cu copiii acasă, în școala online. Câți bani vor primi, de fapt
Vesti bune pentru parintii care stau cu copiii acasa, in scoala online. Cati bani vor primi, de fapt

Situația epidemiologică din ultimele zile ridică mari semne de întrebare cu privire la mersul fizic la școală. Tot mai mulți părinți sunt îngrijorați despre ce se întâmplă cu copiii lor în următoarea perioadă, dacă numărul de cazuri noi de Covid continuă să crească. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, are o veste bună pentru părinții care stau cu copiii acasă, în școala online.

Ministrul Raluca Turcan, anunț major pentru părinții care stau cu copiii acasă, în școala online

Capitala este în pragul unei noi carantine, după ce rata de incidență a crescut. Din acest motiv au apărut și noi temeri cu privire la școală și la posibila revenire la cursurile online a elevilor. Ce spune ministrul Raluca Turcan despre învățământul online și ce vești are pentru părinți.

Câți bani vor primi, de fapt, de la stat

Indemnizația și concediul de la stat pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați în școala online urmează să fie aprobate săptămâna viitoare de către Guvern, anunță ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta a declarat, într-o conferință de presă, că părinții „vor primi 75% din venitul mediu brut”, „cu condiția ca aceștia să nu fie în telemuncă”.

„Săptămâna viitoare în ședința de Guvern vom adopta Oronanța de urgență prin care să reluăm sprijinul pentru părinții care stau acasa cu copiii, care desfășoară școala online. Este aceeași formulă ca în perioada stării de urgență: 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă”, a precizat Raluca Turcan.

Declarația ministrului Muncii este susținută de Florin Cîțu

Declarația ministrului Muncii vine după ce premierul Florin Cîțu a dat asigurări că acei părinți care au copii care învață online vor primi ajutor financiar din partea statului.

„Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar elevii ar trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reveni cu această măsură pe perioada în care părinții ar trebui să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le folosim și anul acesta, resurse bugetare există”, a declarat Cîțu.

Ce urmează săptămâna viitoare în România

Peste 17.500 de elevi au fost deja în online săptămâna aceasta, potrivit datelor Ministerului Educației. Alți peste 7.000 de copii au învățat online în prima săptămână de școală. În plus, săptămâna viitoare sunt anunțate 54 de localități cu incidență peste 6 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii vor trece la cursurile online.

Măsura prin care statul acorda zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, conform OUG nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI