Ce noi detalii au devenit publice din procesul cu frații Micula? Decizia autorităților este definitivă! Anunțul a fost făcut chiar de către casa de avocatură implicată în acest proces. Cine a avut câștig de cauză?
Anunț bombă din procesul cu frații Micula! România a câștigat definitiv procesul în care cei doi oameni de afaceri au cerut statului despăgubiri în valoare de 9 miliarde de dolari. Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins în martie 2020 solicitarea fraților.
Cei din urmă au cerut anularea deciziei, iar printr-o hotărâre din 4 ianuarie Comitetul ad-hoc de anulare a respins cererea celor doi. Anunțul a fost făcut de casa de avocatură care a reprezentat România în instanță și care spune că decizia comitetului închide final procedurile arbitrale inițiate de frații Micula și de alți reclamanți.
Concret, aceștia au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, astfel nereușind să aplice în mod adecvat legile în privința impozitării băuturilor spirtuase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apă minerală.
Autoritățile au respins cererea afaceriștilor și s-a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul” și „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”.
Comitetul ad-hoc a decis în 4 ianuarie în mod contrar susținerilor fraților Micula, hotărând că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și s-a referit la toate susținerile formulate de reclamanți în arbitraj.
Reprezentantul firmelor de avocatură ce au reprezentat România în proces a susținut că rezultatul este cel dorit, ajungându-se astfel la finalul unei dispute care a durat mai bine de 7 ani.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de anulare formulată de reclamanți și a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România.
Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții”, a spus Crenguța Leaua, reprezentant al firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces, conform hotnews.ro.