Ministerul de Finanțe a anunțat vestea zilei despre voucherele de vacanță 2023. Românii pot răsufla ușurați, își vor putea face vacanțele și în acest an cu ajutorul voucherelor de vacanță. Cât vor primi bugetarii români în acest an, vedeți în rândurile de mai jos.
Românii angajați la stat își vor putea face și în acest an vacanțele cu ajutorul voucherelor de vacanță.
De asemenea, voucherele de vacanță acordate angajaților din instituțiile de stat vor fi și în acest de 1.450 de lei brut, la fel ca și în 2022, potrivit Ministerului Finanțelor.
„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor, conform edupedu.ro.
Ca și anul trecut, voucherul de vacanță va avea o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
De asemenea, sumele reprezentând voucherele de vacanță vor fi supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinului.
Adică, impozitul de 10% cu care sunt impozitate voucherele de vacanță, respectiv suma de 145 de lei, se va reține de către angajator în luna în care acestea vor ajunge la beneficiar.
De asemenea, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, conform legii. La rândul lor, beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorului unde au funcția de bază.
În document se mai stipulează că salariații care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii.
În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1)”.