Vestea zilei de la pompă. Liderul pieței de distribuție carburanți, OMV Petrom, a scăzut prețul la benzină, miercuri după-masă, 25 ianuarie. Ieftinirea vine după doar o zi de la cea mai mare majorare de preț înregistrată de la începutul anului 2023 până în prezent. Ce se întâmplă cu costul la motorină.
Veste de ultimă oră de la pompă. Ce se întâmplă acum cu prețurile benzinei și motorinei. Marți, OMV Petrom a efectuat cele mai mari scumpiri de costuri la carburanți, înregistrate în anul 2023. Majorarea de prețuri a venit în contextul în care cotațiile internaționale ale petrolului au atins, de asemenea, maximele lunii ianuarie.
Liderul pieței de distribuție de carburanți a scumpit prețul la benzină, marți, cu 9 bani pe litru. Vorbim despre o majorare aproape dublă în comparație cu cele efectuate de-a lungul ultimelor șapte zile. La doar o zi de la raportarea celor mai ridicate prețuri înregistrate la carburanți în 2023, OMV Petrom a scăzut costurile la benzină.
Miercuri după-amiază, OMV Petrom a ieftinit benzina cu 3 bani pe litru, în contextul în care cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut, în ultimele două zile, cu aproape 2 dolari pe baril. Este prima ieftinire raportată în cazul benzinei, din ultimele aproape 20 de zile, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
La stațiile OMV Petrom, litrul de benzină costă 6, 5 lei, însă poate varia, în funcție de locație. Spre comparație, la stațiile MOL și Rompetrol, un litru de același tip de carburant prezintă un preț între 6, 51 și 6, 56 lei.
Diferența de bani între litrul de benzină și cel de motorină poate să ajungă și la 0, 2 lei. Un litru de carburant diesel în stațiile Lukoil prezintă un preț ce variază între 7, 67 și 7, 70 lei, în București. În stațiile OMV Petrom, litrul de motorină costă între 7, 69 și 7, 72 lei, potrivit sursei citate.
Stațiile MOL și Rompetrol vând carburantul diesel cu un ban sub cel mai mic preț înregistrat la OMV Petrom, anume de 7, 77 lei. Costul nu este fix în toate stațiile, ci diferă, în funcție de regiune.
Analiștii sunt de părere că trendul prețurilor la carburanți va fi, în continuare, unul ascendent. În mod deosebit, în contextul modificării rutelor de aprovizionare. Prețurile la benzină și motorină vor deveni volatile, după data de 5 februarie, când Uniunea Europeană va interzice oficial majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă.
Între timp, Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară, care este responsabilă pentru 40% din capacitatea de rafinare, își va reduce producția cu scopul realizării unor lucrări de modificare și regenerare a catalizatorilor, decocsare și alte operațiuni specifice de mentenanță. Rompetrol a oferit asigurări că Petromidia va continua să furnizeze necesarul de carburanți pe teritoriul țării noastre.