Vestea săptămânii pentru toți angajații din România! În urmă cu cinci ani, prin Legea 165/2018 aprobată de Parlament și promulgată de președinte, se instaurau voucherele de vacanță, astfel eliminându-se acele prime de vacanţă stabilite prin Legea nr. 263/2010. Noul cadru legal stabilea și cine sunt angajații care primesc aceste vouchere de vacanță, și anume cei încadrați în sistemul bugetar, de cealaltă parte, cei din privat primind bonurile doar dacă angajatorul dispune de fonduri. Acest lucru este pe cale să se schimbe, și astfel vorbim de vestea săptămânii pentru toți angajații din România, iar conform noilor date, lucrurile se vor schimba de la 1 ianuarie 2024.
Anul 2020 a fost un an al crizei, ca urmare a restricțiilor de pandemie, iar românii, angajați la stat nu mai sperau în acordarea acestor vouchere de vacanță, dar lucrurile aveau să se rezolve într-un fel sau altul.
În următorul an statul acorda aceste vouchere, dar venea cu modificări ale legii în vigoare, iar surse politice enunțau ideea că s-ar putea ca și angajații din mediul privat să intre în lista celor care primesc sumele în mod obligatoriu, numai că nu s-a întâmplat așa.
Vezi și:Vouchere de vacanţă de 2.900 de lei în 2023. Cine sunt românii norocoşi
Anul trecut, conform datelor statistice, sumele alocate acestor vouchere a crescut la 2.550 de lei, existând zvonul și atunci că angajații privați ar putea intra în lista menționată anterior, dar nu s-a întâmplat, din păcate.
Pentru acest an, odată cu creșterea salariului minim brut, guvernanții anunțau majorarea valorii sumelor alocate pentru voucherele de vacanță la 3.000 de lei, reiterând, din nou, ideea ca și privații să beneficieze de aceleași beneficii.
Se pare că, în cele din urmă, un grup de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au decis să introducă în Senat un proiect de amendament legislativ la Legea 165/2018, modificări care vizează direct angajații din privat și modalitatea în care aceștia vor beneficia de voucherele de vacanță, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2024, inițiatorii proiectului fiind siguri că amendamentele vor trece fără probleme atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, forul legislativ definitoriu pe legislația muncii.
Vezi și: Amendă de 30.000 lei pentru românii cu vouchere de vacanță. Greșeala care te lasă fără bani pe card
Conform conținutului aestui proiect legislativ, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.
În același timp s-a calculat care va fi și impactul bugetar pentru cei aproximativ 4 milioane de angajați în mediul privat, sumele arâtând un impact de 6,09 miliarde lei, în afară de cel deja existent cu angajații bugetari.
Rămâne de văzut când vor fi votate amendamentele, iar așa cum spuneam, doată votate vor intra în vigoare de anul viitor, începând cu 1 ianaurie.