Amendă de 30.000 lei ! Ca și în anii trecuți, Ministerul Finanțelor anunța emiterea de vouchere de vacanță. Suma este aceeași, de 1.450 de lei, tichetele fiind nominale. Dar cum românul este mereu inventiv, a încercat să câștige rapid bani, prin vânzarea acestora. Numai că, legea în vigoare spune că există riscul unor amenzi destul de mari. Leega prevede o amendă de 30.000 lei pentru românii cu vouchere de vacanță, care încearcă să le vândă.
La finalul anului trecut se punea întrebarea dacă românii vor beneficia și în 2022 de vouchere de vacanță. A existat o oarecare incertitudine, având în vedere criza și lipsa banilor de la bugetul de stat.
Ulterior, în luna mai a acestui an, Ministerul Finanțelor și Turismului anunțau reluarea emiterii acestora, în aceleași condiții. Singurul amendament adus proiectului de lege este că acum vor putea beneficia și angajații din sectorul privat. Până acum doar angajații bugetari primeau vouchere de vacanță.
Neschimbată, din păcate, a rămas valoarea acestora, și anume de 1.450 de lei. Emiterea acestor vouchere este tot nominală, fiecare angajat primind în ultimii doi ani voucherele în format electronic, pe carduri speciale. Ca și până acum, aceste vouchere de vacanță sunt supuse impozitării, conform legislației în vigoare. Prima dată erau emise în 2019, ca urmare a promulgării Legii 165/2018, în care se specifică următoarele:
„Art. 24.
(1) Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
(2) Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanţă este de 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
Art. 25.
(1) Valoarea nominală permisă pentru un voucher de vacanţă pe suport hârtie este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 lei.(2) Voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, în cazul în care voucherul a fost emis pe acest tip de suport.”
Dacă până recent, voucherele au fost emise pe suport de hârtie, prin modificările aduse, din 2020 acestea au fost emise pe suport electronic. Fiecare angajat al statului primea un card cu sumele aferente, nominal și netransmisibil. Dar, așa cum spuneam la început, românul s-a dovedit a fi extrem de inventiv.
Așa se face că unii, mai ales cei cu vouchere pe suport de hârtie, au decis că pot face bani cu aceste vouchere, trecând la vânzarea lor. Problema este că legea spune clar că nu sunt transmisibile, iar dacă sunt prinși cu câștiguri de pe urma vânzării lor, pot plăti o amendă de 30.000 lei. Amenda este specificată în articolul 28 din aceeași lege, Legea 165/2018:
„(1) Constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea;
c) refuzul nejustificat al operatorilor economici şi unităţilor care acceptă bilete de valoare de furnizare a bunurilor sau serviciilor. Refuzul este justificat dacă există bănuieli întemeiate privind autenticitatea biletelor de valoare, identitatea dintre titularul biletelor de valoare şi beneficiarul acestora;
d) diminuarea valorii nominale a biletelor de valoare acordate angajaţilor;
e) emiterea de bilete de valoare cu alte valori nominale decât cele prevăzute de prezenta lege;
f) emiterea de bilete de valoare de către alte entităţi decât cele prevăzute la art. 5 alin. (1);
g) comercializarea biletelor de valoare contra unei fracţiuni de preţ sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta lege;
h) comercializarea de către salariaţi şi/sau de către unităţile prevăzute la art. 11 alin. (2) şi (3) a tichetelor de masă contra unor produse, altele decât cele alimentare;”
Așa că, mare atenție ce faceți cu aceste vouchere de vacanță. Dacă încercați să le comercializați către terți, riscați o amendă de 30.000 lei!