16 iun. 2023 | 19:29

Vestea momentului pentru românii cu rate la bănci. Vor suferi în continuare, ANPC a pierdut procesul

Social
Vestea momentului pentru românii cu rate la bănci. Vor suferi în continuare, ANPC a pierdut procesul
”Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume” - Horia Constantinescu, președintele ANPC

În ultimii ani tot mai mulți clienți ai băncilor românești se plângeau instituției ANPC referitor la modul de calcul pe care instituțiile bancare le făceau la ratele creditelor bancare oferite. În acest context ANPC emitea un document prin care ordona băncilor să-și recalculeze creditele și să reducă gradul de îndatorare a cerditaților. Ulteriror acționa în instanță cel puțin una din aceste bănci, fiind vorba de Banca Transilvania. Dar astăzi aflăm vestea momentului pentru românii cu rate la bănci. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

ANPC a sancționat cel  puțin 11 bănci

În luna mai a.c., în urma mai multor sesizări venite de la clienții băncilor comericale din România, Horia Constantinescu, președintele ANPC, anunța demararea mai multor controale la cel puțin 11 bănci comerciale românești, enunțând în comunicatul emis că este vorba de ”verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Vezi și: Banca Transilvania și Raiffeisen Bank vor să cumpere o altă bancă din România. Ofertele sunt deja pe masă

În comunicatul de luna trecută, ANPC a publciat și lista celor 11 bănci verificate, după cum urmează:

  • ING Bank
  • First Bank
  • Credite Europe Bank
  • OTP Bank
  • Alpha Bank
  • BancaTransilvania
  • Raiffeisen Bank
  • BCR
  • Patria Bank
  • Unicredit Bank
  • BRD Groupe Societe Generale.

”Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.”, se preciza în comunicatul ANPC din mai a.c.

Vezi și: Lovitura uriașă primită de Banca Transilvania. Alte două bănci au primit amenzi

”Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”

În urma verificărilor, mai spune președintele ANPC, s-au constatat ”practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă.” Mergând mai departe, același Horia Constantinescu acuza băncile de cămătărie:

”Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații.

Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, declara Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Vezi și: Raiffeisen Bank a primit o lovitură de proporții. Amendă uriașă după ce a mărit dobânzile clienților români

Banca Transilvania dă vestea momentului pentru românii cu rate la bănci

După emiterea ordinului 424, ANPC mergea în instanță, cel puțin în cazul Băncii Transilvania, încercând să oblige banca în a-și recalcula creditele și să reducă gradul de îndatorare a creditaților, printr-un ordin judecătoresc. Numai că, astăzi, la Curtea de Apel Cluj, ANPC a primit o sentință nefavorabilă din partea magistraților, așa cum era anunțat și pe blogul băncii incriminate:

”Pe 16 iunie anul acesta, instanța a suspendat efectele ordinului ANPC privind calculul ratelor la credite.

De atunci, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai au niciun efect până la soluționarea definitivă a contestațiilor formulate de bancă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și a ordinului ANPC.

Totodată, BT reamintește că un client poate alege încă de la început sau pe parcursul derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare.”, se arată în comunicatul publicat de Banca Transilvania astăzi.

Vezi și: Anunțul făcut de Banca Transilvania pentru clienții români. Poți lua 500 de lei în ianuarie

Concret, decizia magistraților de astăzi permite băncii să-și mențină actualele calcule ale ratelor la creditele oferite către clienți.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Fructul cel mai controversat din lume. Puțini curajoși îl pot mânca
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Mașinile pentru care nu mai trebuie ITP. Șoferii scapă de obligație de la 1 ianuarie
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor, fără reținere. Soția a dezvăluit totul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro