Vestea momentului pentru românii cu centrale termice pe gaz. Se întâmplă chiar în iarna asta

Vestea momentului pentru românii cu centrale termice pe gaz. Se întâmplă chiar în iarna asta
Vestea momentului pentru românii cu centrale termice pe gaz. Se întâmplă chiar în iarna asta

Vești bune pentru românii cu centrale termice pe gaz. Aceștia vor plăti prețuri similare celor din iarna trecută, în ciuda unei așteptate aprecieri a cotațiilor gazelor pe piețele regionale. Cum este posibil acest lucru? Aflați în rândurile de mai jos.

Prețurile la gaze rămân asemănătoare cu cele de iarna trecută

Consumatorii casnici de gaze din România vor achita, în sezonul rece, prețuri asemănătoare cu cele de iarna trecută, cu toate că este așteptată o posibilă creștere a cotațiilor gazelor pe piețele regionale.

„Prognozele meteorologice pentru Europa Centrala și Est Europeană pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig și viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluția prețului gazelor în regiune va urma un ușor trend ascendent, odată cu creșterea cererii, însă, cel mai probabil prețul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăși 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh)“, susține o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI), potrivit profit.ro.

Potrivit studiului realizat de AEI, țara noastră se înscrie în același scenariu. Așadar, prețul gazelor naturale pentru iarna 2020 – 2021 va fi asemănător cu cel de anul precendent.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul prețului pe care acesta o să-l plătească. Prețul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020“, susține Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cum stă România la capitolul gaze în depozite

Cantitatea mare de gaze plasată în depozitele din țara noastră (peste 90% din capacitatea acestora), temperaturile ridicate prognozate de ANM pentru următoarele două luni ale lui 2020, precum și costurile ridicate ale gazelor din depozite, ar putea conduce la deschiderea acestora abia către luna decembrie, „ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil mc/zi“, conform sursei citate anterior.

Consumatorii casnici vor plăti prețuri similare celor din iarna trecută în pofida unei posibile aprecieri a cotațiilor gazelor pe piețele regionale
Consumatorii casnici vor plăti prețuri similare celor din iarna trecută în ciuda unei posibile aprecieri a cotațiilor gazelor pe piețele regionale

La nivel teoretic, acest lucru va permite acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor din sezonul rece. De punctat că aceste estimări nu iau în calcul scenariul întreruperii activităților economice în scopul de a încetini răspândirea virusului COVID-19.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil în opinia mea) de oprire a activităților datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie și va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare prețului la gaze marfă“, a mai explicat Chisăliță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI