Aceasta este vestea momentului pentru românii cu centrale de apartament. Din ce an pot fi interzise de la vânzare, nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Europeane. Cu ce ar trebui înlocuite centralele de apartament, de fapt?
Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Euopană, adică inclusiv în țara noastră, conform unui proiect de directivă care a fost discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie 2023.
Stoparea vânzării de centrale individuale pe gaz în Uniunea Europeană începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign. Textul noii reglementări trebuie să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în anul 2024.
Comisia Europeană a dezvăluit mai demult interzicerea vânzării centralelor individuale pe gaz, prin pachetul RePowerEU. Acesta îcuraja statele UE să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care folosesc combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, însă nu a existat vreo obligație impusă
Atunci, executivul UE își anunț intenția de a renunța la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire.
Astfel, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale individuale pe gaz un indice minim de eficiență de 115%, însă acesta este imposibil de atins și reprezintă o interdicție de facto de introducere pe piață a tuturor centralelor termice, scrie economica.net.
Prag minim de eficiență de 115% este o valoare pe care niciun cazan pe gaze sau care funcționează cu alți combustibili ecologici, cum ar fi hidrogenul sau biometanul, nu este în stare să o atingă.
Astfel, cu aceste limite anunțate, practic este aproape sigur că din 2029 vor fi permise la vânzare pe piață doar pompe de căldură electrice (clasice) sau hibride, respectiv sisteme de încălzire care sunt compuse dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică.
De asemenea, conform unui studiu al Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate.
În acest fel, înlocuirea gazului ca formă de încălzire nu va fi nici ușoară și nici rapidă, în contextul în care proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu mult mai scumpele pompe de căldură.
Chiar și așa, 8 țări din Europa au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri preintre acestea numrându-se:
-Danemarca
-Norvegia
-Olanda
-Franța
–Austria
-Marea Britanie
-Belgia
-Germania.