În decembrie 2022, în cadrul consiliului JAI, Austria devenea statul care punea bețe în roate adeăririi României la spațiul Schengen. Scandalul, generat ulterior, avea să ducă până la sabotarea unor companii cu capital austriac și declarații politice dure. Dar, astăzi, asistăm la vestea momentului în România despre aderarea la Schengen, Austria făcând un anunț clar pe această temă.
Din 8 decembrie 2022 și până de curând, politicienii români, precum și cei occidentali, susținători ai aderării României la spațiul Schengen, au încercat să convingă autoritățile austriece.
Dar, în realitate, niciunul din demersuri nu a funcționat. Ba mai mult, cancelarul austriac a revenit cu noi declarații dure la adresa statului român și a lipsei de siguranță a granițelor, vorbind de numărul mare de migranți care ar fi ajuns în Austria trecând granițele României.
Deși eșecul suferit în decembrie, cel puțin din punct de vedere politic, a fost unul extrem de mare pentru România, cu pierdieri de milioane de euro, cei care au încercat să facă lobby pe lângă Cancelaria Austriei încă mai sperau la o decizie favorabilă.
Din păcate, vestea momentului în România despre aderarea la Schengen, din Austria, este la fel ca votul dat în decembrie 2022 în cadrul consiliului JAI.
În iulie a.c., Austria anunța că va continua să se opună aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen, potrivit Cancelariei Federale de la Viena.
Austria, prin vocea ministrului Gerhard Karner, a precizat că Viena își menține dreptul de veto când vine vorba de această problemă, subliniind că ”nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate”, conform SchengenVisaInfo.com.
Comentariile Cancelariei Federale au fost făcute la întrebarea publicației austriece ”Die Tageszeitun” dacă există vreo schimbare de atitudine după ce Parlamentul European a îndemnat Consiliul JAI să aprobe aderarea acestor două state la zona de călătorie fără vize a UE până la sfârșitul acestui an.
Vezi și: Decizia de ultim moment a Austriei privind aderarea României la Schengen. Anunțul neașteptat făcut
Un comunicat de presă emis de Parlamentul Uniunii Europene la 12 iulie a dezvăluit o nouă rezoluție, care a subliniat că ambele state, România și Bulgaria, ”au îndeplinit toate condițiile necesare pentru a deveni parte din Schengen”.
Rezoluția a fost susținută de 526 de eurodeputați, în timp ce 57 au fost împotrivă. Parlamentarii europeni au remarcat că ”menținerea celor două state în afara spațiului fără frontiere, din punct de vedere social și economic, aduce prejudicii populației, precum și afacerilor din cele două state”.
„Cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen”, se arată în rezoluți aprobată de Parlamentul European.
La începutul lunii iulie, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat în fața Parlamentului European că ”Comisia Europeană și președinția spaniolă a Consiliului UE lucrează pentru ca aderarea Bulgariei și României la zona Schengen să se realizeze până la sfârșitul acestui an”.
Dar vestea momentului în România despre aderarea la Schengen venită din Austria, dată chiar de ministrul austriac de interne Gerhard Karner, meține decizia de veto a Austriei, spunând că ”sistemul Schengen ca întreg nu funcționează și din acest motiv nu este oportună extinderea acestuia”.
”Poziția mea am formulat-o foarte clar cu 10 zile în urmă. Poziția noastră este că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează de aceea nu suntem deschiși pentru deschiderea acestuia.
Sunt controale de frontieră între Germania si Austria, între Austria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control de frontieră la frontiera cu Polonia.
Este un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea consider ca o extindere nu este oportună la momentul actual”, a declarat Gerhard Karner într-o conferință de presă, la care se afla și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
De cealaltă parte, deși omologul său declara că, de fapt, România se face vinovată de lipsa securizării granițelor, Cătălin Predoiu, mai în glumă, mai în serios, spune că ”Austria nu cu România are o problemă. Polițiștii noștri își fac treaba.”, concluzionând că statul român va merge mai departe cu suportul acordat pentru reformarea sistemului de migrație și cel de azil european, indiferent de condiții.
Vezi și: Lovitură majoră pentru aderarea României la Schengen. Incredibil ce a spus premierul Austriei
Pe de altă parte, așa cum acuzau și alte voci din PE, inclusiv Ungaria ar pune bețe în roate acestei aderări, iar un alt factor important este relația Olanda-Bulgaria pe această temă, a securizării granițelor, oficialitățile olandeze opunându-se vehement aderării vecinilor de la sud de Dunăre.