Anunț de ultimă oră pentru români! Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta mai multe analize și tratamente, ceea ce înseamnă că pacienții vor beneficia gratis de serviciile medicale. Începând de această lună, se va acorda o mai mare prevenție apariției bolilor și unitățile medicale vor efectua mai multe servicii fără costuri pentru bolnavi.
CNAS a anunțat că va deconta mai multe analize și tratamente, printre care și ecografii, mamografii și unele tipuri de RMN. Au în plan să prevină îmbolnăvirea, motiv pentru care vor deconta proceduri medicale utile în acest sens tuturor românilor care sunt asigurați.
De luna aceasta, pacienții cu hemofilie, talasemie, HIV/SIDA, dermatită atopică sau hemipareză pot merge direct la medicul din ambulatoriu pentru analize. Aceștia au nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie, dar și de o programare pentru procedurile medicale de care au nevoie.
Printre analizele și tratamentele care devin gratuite sunt: puncție biopsie mamară ghidată ecografic, tratamentul limfedemului, al tumorilor suprainfectate ori fistulelor tumorale, precum și interpretarea rapoartelor de pe senzorii de diabet.
Tot de luna aceasta, în ambulatoriu se recoltează gratuit analize pentru transferină serică, vitamina B12, acidul folic sau raportul de albumină-creatinină, în timp ce bolnavii cu AVC și marii arși pot beneficia de 42 de zile de recuperare, fără niciun cost. Până acum, limita era de doar 21 de zile.
În cabinetele medicilor de familie se pot recolta probe pentru testul Babeș-Papanicolau și se poate face chiar și testul FRAX pentru pacienții cu osteoporoză, dacă unitățile medicale sunt dotate cu instrumentele necesare.
Vești bune și pentru cei ce suferă de nemiloasa boală a momentului: cancerul. Statul va deconta mai multe investigații și tratamente necesare celor care au fost diagnosticați cu această boală grea, precum și consilierea psihologică pentru aceștia, dar și pentru membrii familiei lor.
De acum, vor fi gratuite, printre altele, biopsia mamară ghidată ecografic, endoscopia digestivă superioară și dermatoscopia. Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute proceduri medicale, menite să descopere unele dintre bolile grave ale momentului.
Situația este critică în România în ceea ce privește îmbolnăvirea cu cancer, având în vedere că aproximativ 250.000 de oameni se tratează la noi în țară de această boală, conform Ministerului Sănătății. Conform studiilor de specialitate, în fiecare an, 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România, dintre care aproximativ 500 sunt copii.