Odată cu rezoluțiile UE privind reducerea poluării, a apărut un nou fenomen în mai toate capitalele europene. Infrastructura verde urbană este esențială pentru îmbunătățirea bunăstării populației. În multe țări dezvoltate, disponibilitatea spațiilor verzi este limitată sau inegală. Așa se face că au început să apară proiectele cunoscute sub numele de blocurile verzi. Un astfel de proiect a devenit vestea momentului pentru locuitorii din Sectorul 3 al Capitalei.
Ideea de a reduce poluarea la nivelul orașelor din Europa, nu este de ieri de azi. În acest sens s-au luat mai multe decizii și rezoluții, cel puțin în ultimii ani. Unul din conceptele, intens mediatizate, sunt mediile verzi din orașe, care au multe avantaje.
Acesta are un efect pozitiv asupra sănătății oamenilor și contribuie la calitatea vieții într-un cartier. Companiilor le place să se stabilească într-un mediu verde, iar proprietățile imobiliare sunt în general mai solicitate, ceea ce consolidează creșterea economică a unui oraș. Specialiștii cercetează de ani de zile efectele așa-ziselor orașe verzi.
Conform acestor cercetări, un oraș verde îmbunătățește mediul înconjurător, asigură o biodiversitate bogată, reduce poluarea aerului, asigură stocarea apei, amortizează zgomotul și ajută la răcirea în perioadele calde.
Verdele este, de asemenea, esențial pentru un mediu durabil și rezistent la schimbările climatice. În plus, există un efect pozitiv asupra sănătății și legăturilor sociale ale oamenilor care trăiesc, lucrează și se recreează într-un mediu verde. Așa au apărut în marile orașe din Europa proiecte care fac din blocurile de locuințe o adevărată infrastructură verde urbană.
Un astfel de proiect inedit va prinde viață în sectorul 3 al Capitalei, conform comunicatului emis de primărie. Noul proiect, care face parte dintr-un pachet de demersuri, denumit „Ssectorul 3, cel mai verde din București”, implică cel puțin 50 de imobile din sector și montarea unor panouri fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme de iluminat eficiente din punct de vedere energetic.
Conform informațiilor oferite de Primăria Sector 3, vor fi cel puțin 50 de blocuri incluse în programul pilot, iar asociațiile de locatari vor suporta doar 10% din cheltuielile de reabilitare. Conform datelor din proiect, banii sunt asigurați în proporție de 90% din bugetul local al primăriei, bani care vor veni prin PNRR, deja aprobat.
„Un oraş mai verde înseamnă un oraș care arată mai bine şi, cel mai important, un oraş cu oameni mai sănătoşi. De aceea, noi am derulat constant programe care au avut ca scop dezvoltarea și conservarea spaţiilor verzi.
Astfel, în ultimii trei ani și jumătate, suprafața spațiilor verzi a fost întreținută şi extinsă. De asemenea, terenurile au fost degajate de corpuri străine și au fost plantaţi arbori și arbuști noi, precum și o mare varietate de flori sezoniere”, a declarat Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3.
Proiectul pilot va fi demarat din 2023. În funcție de randamentul său, va putea fi implementat și la restul de imobile din Sectorul 3 al Capitalei.