Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță noi măsuri pentru toți elevii din România, ca urmare a unei decizii de a preveni purtarea sau folosirea obiectivelor periculoase în școli. Persoane specializate vor discuta cu minorii, printre altele, și despre infracțiunile comise pe internet și consumul de droguri.
Ultimele luni de zile au fost tulburătoare pentru mulți angajați din sistemul de învățământ românesc. Oamenii legii au descoperit rețele de trafic de droguri în instituții educaționale preuniversitare, dar au fost sesizate și cu privire la alte fapte grave, precum purtarea de obiecte periculoase în școli.
În circumstanțele date, Ministerul Educației a derulat o campanie în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, în perioada aprilie-iunie 2023, cu scopul de a asigura un nivel de siguranță mai mare în cazul copiilor, dar și a profesorilor, prin abordarea mai multor teme sensibile.
În cadrul campaniei desfășurate la nivel național, persoane specializate au discutat cu minorii despre purtarea/folosirea de obiecte periculoase în școli, violență, bullying și cyberbullying, consumul de droguri, infracțiuni pe internet, trafic de persoane, știri false, comunitate și voluntariat.
„Activitățile vor continua în perioada octombrie-decembrie 2023, atât în mediul urban, cât și rural, având ca beneficiari elevii”, a anunțat în urmă cu puțin timp ministrul Educației.
Te-ar putea interesa și: Adevărul din spatele imaginilor cu tinerele care consumă stupefiante în prima zi de școală. Anunțul poliției
Potrivit informațiilor comunicate public de echipa de la Ministerul Educației, printre specialiștii care vor discuta cu elevii din școlile din România inclusiv despre purtarea și folosirea de obiecte periculoase, fără drept, se numără și specialiști în psihologie.
În prima parte a campaniei, cea desfășurată în aprilie-iunie 2023, 163.878 de elevi au fost informați pentru conștientizarea consecințelor de natură fizică, juridică și psihologică pe care le suportă în cazul purtării sau folosirii fără drept a obiectelor periculoase.
Din totalul de 163.878 de elevi, 79.354 au provenit din mediul urban, iar 84.524 din mediul rural. Activitățile din cadrul campaniei se vor desfășura până la finalul anului curent, iar temele abordate vor fi aceleași precum cele din prima fază a activității.
Te-ar putea interesa și: Ce cred părinții despre testarea antidrog pentru elevi în școli. “Doar aceștia ar trebui verificați, în situații punctuale!” EXCLUSIV
Psihologi, specialiști în domeniu și invitați, participanți la diferite acțiuni în școli, promit să vorbească deschis cu elevii despre subiectele ce îi interesează. Campania privind prevenirea purtării sau folosirii obiectelor periculoase în școli este finanțată din bugetul de stat și este realizată în colaborare cu MAI.