05 sept. 2023 | 17:51

Ce cred părinții despre testarea antidrog pentru elevi în școli. “Doar aceștia ar trebui verificați, în situații punctuale!” EXCLUSIV

EXCLUSIV
Ce cred părinții despre testarea antidrog pentru elevi în școli. “Doar aceștia ar trebui verificați, în situații punctuale!” EXCLUSIV
Saliva drug test,Image: 167441623, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Testarea antidrog a elevilor tre să se facă cu acordul părinților, să fie în special pentru elevii de liceu și să se facă de specialiști, spune Iulian Cristache, președintele Federației părinților pentru Playtech.ro. Între timp și ministerele Sănătății și Educației au transmis, marți, că vor propune ca testarea să fie realizată în cazuri specifice.

Cum trebuie făcută testarea antidrog. Cine se ocupă 

Testarea antidrog a elevilor ar putea să fie introdusă anul acesta însă nu există o dată concretă, ci doar că aceasta va fi cu acordul părinților. Nu sunt detalii despre vârsta de la care se începe testarea sau cine face concret acest lucru.

„Exact cum a fost și în pandemie când unii dintre părinți s-au opus la acele teste non-invazive de recoltare a salivei, cu certitudine vor fi și acum părinți care se vor opune, indiferent în ce condiții. Eu ca părinte de copil de liceu nu am nicio problemă cu această testare inopinată, nu vorbesc de testarea de sânge pentru că acolo este cu totul altceva, vorbesc de niște teste non-invazive și dacă testul non-invaziv este pozitiv, atunci într-adevăr tre să faci și testul de sânge pentru că acest lucru este doar în sprijinul familiei.

La liceu eu cred că testarea inopinată ar trebui introdusă, refuzăm din start testarea în masă pentru că nu își atinge scopul. Scopul este să prevenim, testarea în masă nu previne pentru că de obicei cel care este consumator cu certitudine nu va mai consuma cu 48-72 de ore înainte și atunci este și o cheltuială inutilă, iar aici îmi miroase a business privat, astfel încât să cumpere peste noapte cineva milioane de aparate de acestea”, a explicat Iulian Cristache, președintele Federației părinților pentru Playtech.ro.

Cum se va face testarea antidrog a elevilor. Sursa foto: Profimedia

Familia trebuie să aibă un rol important în această chestiune și să fie deschisă la comunicarea cu reprezentanții școlii. Iulian Cristache ne-a explicat și care ar trebui săfie unghiul de abordare pe care ar trebui să îl urmeze autoritățile.

„Da, testarea inopinată sau testarea unde sunt indicii clare ar trebui familia anunțată în sensul acesta sunt de acord, nu îl iei pe copilul acela de mână sau de ureche, îl duci în cabinet și îl testezi. Suni familia după terminarea orelor de curs, nu faci scandal în clasă. Îi suni și le spui că sunt niște comportamente neadecvate la copil și că ar trebui testați.

Vine familia își ia copilul, poți să-l obligi într-adevăr pentru că vor fi familii care vor respinge acest lucru și sunt inconștiente. Dacă vor fi niște părinți atât de deștepți  și spun că copilul lor a consumat doar ocazional și a fost o distracție de moment se vor păcăli”, a mai spus acesta.

Trebuie să știe și școala rezultatele testelor sau doar părinții?

Testarea antidrog ar trebui să fie făcută de specialiști și în anumite condiții, trebuie ținut cont de modul în care este abordat elevul, dar și familia. Trebuie să ai o abordare la elevii de liceu și alta la cei de gimnaziu.

„Sunt de acord cu testarea inopinată la liceu. De ce un elev de 17 ani s-ar feri să i se ia niște teste de salivă? Testele sunt doar private, nu se comunică în clasă, nu se comunică nici măcar directorului. Și cei care vor testa și aici vorbesc de medici, nu de profesori de biologie sau profesori de sport, ci de o echipă multidisciplinară care ar trebui să facă aceste testări, vorbim de medic, asistent școlar, psiholog, conducerea unității de învățământ, dacă vor să fie și un reprezentant al părinților să se asigure încât să nu fie reproșuri din partea părinților, pentru că orice le-ai spune,părinții nu o să creadă, așa dacă ai pe cineva de-al lor lucrurile se schimbă.

La gimnaziu este cu totul și cu totul altceva, acolo obligatoriu familia trebuie informată cu 24-48 de ore înainte astfel încât să aibă timp să-și ia timp liber și dacă vor refuza este păcatul unei familii să refuze un astfel de test. Nici nu se pune problema ca părinții să plătească astfel de teste, asta din start refuzăm, iar dacă statul a venit cu această chestie trebuie să susțină din punct de vedere financiar”, a mai spus Iulian Cristache.

Totodată, atrage atenția Iulian Cristache este importantă și campania din școli, având în vedere statisticile îngrijorătoare: România are din  ce în ce mai mulți consumatori de droguri, iar vârsta celor care încep să consume scade în ritm amețitor.

„Consumul a crescut alarmant, a scăzut spre primar la granița dintre primar și gimnazial. Consider că în afară de prevențiile astea pe care noi le facem și care sunt pe hârtie, avem nevoie și de aceste controale inopinate și un copil nu va consuma drog nu pentru că este testat, ci trebuie să conștientizeze că acest consum îi va distruge viața.

Atunci, aceste campanii sunt primordiale, dar avem nevoie de campanii nu doar pe hârtie, ci făcute real la nivelul unităților de învățământ cu specialiști cu tutoriale video și cu tot ce trebuie ca acești copii să conștientizeze că își strică viața”, a mai spus președintele Asociației de Părinți.

La rândul său, Daniel Răduțoiu, colonel în rezervă și fost ofițer la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, a explicat într-un interviu pentru Playtech.ro că este nevoie de campanii serioase de prevenție în școli și trebuie implicate cât mai multe instituții, inclusiv Agenția Națională Antidrog.

„Trendul acesta este de prin anii 2010-2011 când consumul de droguri a început să crească în România, iar acest lucru rezultă din indicatorii calculați an de an de către structurile și serviciile specializate.Ce este îngrijorător că programele de prevenire sau strategiile naționale care urmăresc în primul rând creșterea vârstei de consum, asta se urmărește, nicidecum scăderea, și totodată se urmărește faptul ca consumatorii să folosească drogurile ușoare se pare că nu se realizează.Scade vârsta consumatorului ceea ce nu este normal și crește consumul drogurilor de mare risc.

Acest lucru rezultă că strategiile gândite la nivel național, precum și programele de prevenire nu sunt eficiente.Ar trebui campanii mult mai agresive, deși serviciul la care am lucrat se ocupa de combaterea traficului și consumului de droguri, am încercat, văzând trendul ascendent al consumului de droguri să facem și acțiuni de prevenire.

Cele mai eficiente mi s-au părut acelea în care erau imagini destul de dure cu consumatorii de droguri cu brațe cangrenate în urma injecțiile pe care și le făceau în brațe și tot felul de imagini care chipurile au fost retrase pentru că vezi Doamne afectau psihicul copilului care era în formare și s-a renunțat la ideea respectivă.

Acțiunile Agenției Naționale Antidrog se reflectă în stradă pentru că strategia antidrog. Campaniile lor sunt egale cu zero. Strada este cea care ne dă răspunsurile la ceea ce se întâmplă în societate, nu cifre, nu grafice, nu rezultate că am făcut 50 de acțiuni în școală și care e rezultatul?Că a scăzut vârsta consumatorului de la 10 la 9 ani sau de la 14 la 12 ani? Noi suntem o țară care stăm bine pe cifre, pe hârtii, dar pe noi strada ne trage de mână și ne spune că sunt problemă”, a spus Daniel Răduțoiu, colonel în rezervă și fost ofițer la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Gorj.

Cum văd autoritățile testarea antidrog la elevi 

Ministerul de Interne, Ministerul Educației și cel al Sănătății sunt instituțiile care ar trebui să creeze un ghid al testării și un set de instrucțiuni. 

Săptămâna trecută, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne spunea într-o conferință de presă că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, însă tânăra generație mai poate fi salvată.

„Bătălia cu drogurile, la categoria adulţi, în momentul ăsta, este pierdută. Ce trebuie să facem este să revitalizam acest efort pe toate planurile, dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie”, a spus Cătălin Predoiu la DCNews.

La rândul său, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis, marți, că exclude testarea în masă a elevilor și că trebuie făcută doar cu acordul părinților. 

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat astăzi la MAI. Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, alături de Ligia Deca, minitrul Educației, și Alexandru Rafila,ministrul Sănătății foto: Ministerul de Interne

„Noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi.

Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, după ce a participat la semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Și Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis, marți, că testarea se va face după anumiți pași și în anumite situații.

„Atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evident evitând stigmatizarea. Trebuie să privim fiecare copil care are o problemă de dependenţă, ca pe un copil care are nevoie de ajutorul nostru”, a explicat Ligia Deca la Radio România Actualităţi.

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat astăzi la MAI. Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, alături de Alexandru Rafila,ministrul Sănătății

 

Marți, 5 septembrie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară.

Planul are ca scop creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ, la nivel național și este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023.

Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia – Elena Intotero, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și doamna Lavinia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro