29 apr. 2023 | 08:10

Decizia de ultim moment a Austriei privind aderarea României la Schengen. Anunțul neașteptat făcut

Politică
Decizia de ultim moment a Austriei privind aderarea României la Schengen. Anunțul neașteptat făcut
Decizia de ultim moment a Austriei privind aderarea României la Schengen

Drumul spre aderarea țării noastre la Spațiul Schengen este presărat cu multe refuzuri. Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg a spus recent că Austria îşi va menţine veto-ul faţă de intrarea Bulgariei şi României, până când va observa o „scădere susţinută” a numărului celor care solicită azil.

Ce condiție pune Austria pentru extinderea Spațiului Schengen

Austria își menține poziția de refuz în ceea ce privește extinderea zonei Schengen fără pașapoarte a UE către Bulgaria și România. Într-un interviu acordat joi, 27 aprilie, pentru publicația Politico, ministrul de Externe al Austriei a dat o nouă lovitură României.

Oficialul a spus că Viena va bloca extinderea Spațiului Schengen până când va observa o „scădere susţinută” a migraţiei. De asemenea, el a descris veto-ul austriac drept un „semnal de avertizare” pentru Bruxelles, ce „trebuie să înţeleagă că, atunci când avem peste 100.000 de cereri de azil în 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să meargă mai departe”.

„Ceea ce este important pentru noi, ca să fiu cât se poate de sincer, este ca numărul (migranţilor) să coboare şi să fie o scădere susţinută”, a mai spus ministrul Schallenberg.

Cererile de azil în Austria (fără a include ucrainenii) aproape s-au triplat anul trecut, ajungând la aproximativ 110.000, cea mai mare rată pe cap de locuitor din UE, ceea ce a determinat guvernul să blocheze extinderea spațiului Schengen în decembrie.

Nu a dorit să dea un termen limită

Schallenberg a refuzat să definească un termen pentru momentul în care Viena ar putea ridica dreptul de veto asupra extinderii Schengen. Însă, în condițiile în care sosirile de refugiați continuă să crească, agenția de azil a UE înregistrând în ianuarie o creștere de aproape 60% de la un an la altul, o rezolvare a impasului privind Schengen pare să fie inaccesibilă pe termen scurt.

Oficialul a mai spus că guvernul său a fost încurajat de „planul de acțiune” al UE pentru înăsprirea controalelor la frontiere și accelerarea procedurilor de azil, dar că trebuie să vadă mult mai multe progrese.

„Ca țară aflată în inima Europei, Austria este un mare beneficiar al spațiului Schengen și dorim ca acesta să funcționeze”, a mai declarat ministrul.

În 2022, UE a primit aproximativ 1 milion de refugiați

Principalul motiv pentru care Austria are atât de mulți refugiați este faptul că alte țări ale UE aflate de-a lungul așa-numitei rute balcanice, în special Ungaria, refuză să înregistreze majoritatea solicitanților de azil, un pas care, conform normelor UE, ar permite Vienei să îi trimită înapoi în țara respectivă după ce au ajuns în Austria.

Conform așa-numitei reguli de la Dublin, țara în care un refugiat intră în UE și este înregistrat este responsabilă pentru gestionarea cazului persoanei respective.

Anul trecut, UE a primit aproximativ 1 milion de refugiați, cu excepția ucrainenilor, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 50%. Dacă Franța și Germania ar fi înregistrat la fel de mulți ca Austria pe cap de locuitor, ambele țări ar fi avut singure 1 milion, a susținut Schallenberg.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro