Dosarul Colectiv a ajuns la Curtea de Apel București. Aici, magistrații vor stabili vinovăția sau nevinovăția inculpaților din dosar, inclusiv ale unor instituții ale statului român.
La una din ședințele trecute de judecată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” (una dintre părțile responsabile civilmente) a solicitat ca Instanța să ia în considerare infecțiile nosocomiale din spitalele din România, ca posibile cauze ale decesului victimelor.
Avocatul Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” a cerut magistraților să efectueze o adresă la Ministerul Sănătății pentru ca la dosar să fie înaintat un raport al ”fostului ministru al sănătății privind incidența și rolul infecțiilor nosocomiale”. Totodată, cei de la ISU au mai cerut un ”supliment de expertiză medico-legală” pentru cele 64 de victime pentru a se stabili rolul infecțiilor nosocomiale în decesul acestora.
Vlad Voiculescu a fost cel care a prezentat pe 3 ianuarie 2017 raportul la care face referire avocatul ISU. În raportul respectiv nu se arată doar problema infecțiilor nosocomiale, ci și mai multe nereguli descoperite în cazul Colectiv, precum refuzul transferului răniților în străinătate, lipsa procedurilor, lipsa condițiilor de internare a marilor arși la spitalele din România, lipsa Planului Alb (breșă majoră de siguranță a bolnavilor), comunicare haotică, etc.
Cu toate acestea magistrații au refuzat cererea ISU de a introduce la dosar acest raport, aceștia au hotărât că raportul lui Vlad Voiculescu este ”neutil cauzei”. Așadar, ISU București-Ilfov trebuie să plătească victimelor, în solidar cu Primăria sectorului 4, despăgubiri de aproximativ 50 milioane de euro, conform hotărârii pe fond, scrie WOWbiz.ro.
Câteva sute de oameni au format un lanț uman între Curtea de Apel București și fostul club Colectiv. Gestul a fost făcut în memoria celor care și-ai pierdut viața în incendiul de acum cinci ani. Aceștia au afișat pozele victimelor și au purtat lumânări aprinse. Participanții, tineri în mare parte, au păstrat o distanţă de aproximativ 4 metri unul față de celălalt.
”La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetenţă și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanț de aroganţă și impostură încă ne îmbolnăvește în loc să ne vindece în spitale.
La 5 ani după #colectiv, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovații în justiție. La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Distanțați din 4 în 4 metri, vom face un lanț al memoriei între Curtea de Apel București și clubul Colectiv”, se arata într-un mesaj al organizatorilor postat pe Facebook .