Vestea momentului despre voucherele sociale. Când intră banii pe carduri, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
23 03. 2023

Programul „Sprijin pentru România” continuă și în perioada următoare, asta fiind, de fapt, vestea momentului despre voucherele sociale. Reprezentanții ministerelor implicate au anunțat și când intră banii pe carduri, fiind vorba de cele șase tranșe a câte 250 de lei fiecare.

Vestea momentului despre voucherele sociale! Noi sume ajung în aprilie pe cardurile sociale

Programul care era demarat la începutul lui 2022, conform căruia, românii primeau câte 250 de lei, sub forma de vouchere, și-anunță o nouă etapă, de data asta în șase tranșe, sumele rămânând aceleași, conform Ministerului Fondurilor Europene.

Toate categoriile vulnerabile, intrate deja în baza de date, la care s-au mai adăugate și alte persoane, vor primi și în următoarea perioadă cei 250 de lei pe cardurile sociale emise în porgramul „Sprijin pentru România”.

Deja s-a trecut la a doua tranșă din cele șase prevăzute pentru acest an, iar sumele vor ajunge pe cardurile românilor în perioada 10-13 aprilie, anunță ministerul de resort. Toți cei care s-au încadrat în acste categorii și nu au venituri majorate peste baremul impus în program, sunt în continuare eligibile de a primi ceste sume.

În cazul în care se face dovada unor venituri majorate, ca urmare a creșterii salariului minim brut și a punctului de pensie, aceste persoane ies din cadrul de eligibilitate și, în consecință, vor pierde sumele alocate prin programul „Sprijin pentru România”, varianta 2023.

Vezi și: Amendă de 10.000 de lei pentru românii care vor cheltui voucherele sociale de 250 lei pe aceste alimente

970 milioane euro pentru sprijinul vârstnicilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități

În aceast an, spune Marcel Boloș, guvernul vrea să mai aloce sume, tot prin atragerea de fonduri europene, sub forma de împrumut sau fnduri nerambursabile, pentru a sprijini aceste categorii sociale:

„Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială, cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou născuți și asigurării alimentelor de baza/mese calde pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 milioane euro).

Anul acesta vor fi deschise 10 apeluri în valoare totală de 970 milioane euro, primele urmând a fi lansate în trimestrul 2 al anului. Persoanele vulnerabile vor beneficia de un pachet special de sprijin prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, primele apeluri de proiecte urmând a fi deschise în trimestrul al doilea al acestui an.

În total, în 2023 vor fi lansate prin acest program 10 apeluri în valoare totală de 970 milioane de euro, proiectele putând fi depuse de unitățile administrativ – teritoriale, grupurile de acțiune locală, furnizorii de servicii sociale, întreprinderi sociale sau administratori ai schemelor de antreprenoriat social.”, anunță Marcel Boloș.

Vezi și: Lunile în care vor intra banii pe cardurile sociale în 2023. Când vor primi românii prima tranșă de 250 de lei

Investiții în centre comunitare la nivel rural

Conform proiectului se vor investi sume în centre comunitare integrate, dar și în servicii sociale, mai ales în mediul rural, iar planul arată, după cum urmează:

„Peste 800 de milioane de euro pentru centre comunitare integrate și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural Programul Incluziune și Demnitate Socială va finanța 11 priorități de investiții:

  • Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității;
  • Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității – zona rurală;
  • Protejarea dreptului la demnitate socială;
  • Sprijinirea comunităților rurale fără acces sau cu acces limitat la serviciile sociale;
  • Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii;
  • Servicii de suport pentru persoane vârstnice;
  • Sprijin pentru persoanele cu dizabilități;
  • Servicii sociale și de suport acordate altor grupuri vulnerabile;
  • Inovarea socială;
  • Ajutorarea persoanelor defavorizate;
  • Asistență tehnică.”, se mai arată în documentul oficial.