20 dec. 2022 | 20:36

Răsturnare de situație cu declarațiile pe proprie răspundere pentru energie. Ce s-a anunțat

News
Răsturnare de situație cu declarațiile pe proprie răspundere pentru energie. Ce s-a anunțat
Războiul PSD-PNL pe subiectul „declarațiile pe proprie răspundere pentru energie”

În urmă cu exact 6 zile, Klaus Iohannis promulga legea care stabileșete noile plafoane la energie și gaze. Dar, proiectul intrat în discuții în Camera Deputaților venea modificat, adăugându-se și obligativitatea unei declarație pe propria răspundere. Documentul introdus în lege se referea doar la energia electrică, nu și la consumul de gaze. Astăzi, în schimb, în urma unor certuri și presiuni, PSD cere scoaterea acestui punct din lege.

Războiul PSD-PNL pe subiectul „declarațiile pe proprie răspundere pentru energie”

Exact în urmă cu 6 zile românii aflau de obligativitatea ca, de la 1 ianuarie, să aibă depuse aceste declarații pe proprie răspundere. Dar, nici bine nu a fost promulgată legea, că au început scandalurile pe marginea lor. Într-o intervenție, în cursul zilei de azi, atât ministrul de finanțe Adrian Câciu, cât și un deputat PNL, se certau pe această temă. Mai exact acuzau pe cine, când și cum a impus introducerea în noua lege a acestor declarații.

Conform declarațiilor reprezentantului PNL, ministrul Adrian Câciu ar fi fost cel care a insistat pe impunerea acestui document. În aceeași măsură, se pare că același ministru era cel care impunea limitarea plafonării pentru consumatori pentru un singur imobil. Dar, în timp ce politicienii se certau pe aceste teme, românii stăteau la cozi interminabile pentru depunerea acestor declarații pe proprie răspundere pentru energie.

Conform legii promulgate, consumatorii casnici aveau obligativitatea depunerii declarațiilor pe proprie răspundere pentru energie pentru un singur imobil. În cazul în care, același consumator ar avea două sau mai multe imobile, plafonarea se calcula doar pentru unul singur. Dar, culmea, tot PSD este cel care a cerut insistent, în ultimele zile, eliminarea acestei condiționări și a acestor declarațiile pe proprie răspundere pentru energie.

Ordonanță la Ordonanța de Guvern care elimină declarațiile

Ca urmare a acestui scandal de proporții s-a luat decizia eliminării acestei obligativități, precum și cea a limitării la un singur imobil. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de emiterea unei noi ordonanțe care să elimine cele două puncte. Astfel, urmează ca de la 1 ianuarie 2023, consumatorii casnici să beneficieze de plafonare. Deci, nu vor mai depune declarațiile pe proprie răspundere pentru energie. În același timp condiționarea la un singur imobil nu va mai fi folosită pentru acești consumatori.

Sub presiunea celorlalți membri din Parlament, dar și la propunerea Ministerului Energiei, s-a decis, în cele din urmă eliminarea acestor puncte din noua lege. De altfel, Ministerul Energiei invocă, în nota de fundamentare, „necesitatea clarificării unor prevederi ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 (…), în scopul reconsiderării unor elemente ale schemei de sprijin în vederea asigurării aplicării acesteia în mod unitar pentru toți consumatorii casnici, luând în considerare numai nivelul lunar de consum de energie electrică și nu și alte criterii, potențial discriminatorii, precum numărul locurilor de consum″.