Vestea momentului despre românii care ies la pensie. Casa de Pensii a anunțat acum

de: Ștefan R. Apostol
11 04. 2023

Odată cu intrarea în 2023, legea pensiilor, cel puțin în ceea ce privește vârsta de pensionare a suferit modificări, concret, femeile vor ieși mai târziu la pensie, față de anul trecut. În acest context apare și vestea momentului despre românii care ies la pensie, Casa de Pensii explicând ce se va întâmpla.

Reforma pașilor mici către pensionare

Așa cum scriam într-un alt articol, încă din 2015 vârsta de pensionare a început să crească, iar termenul limită, 2035, va aduce și vârsta de 65 de ani ca vârstă standard pentru pensionare. Motivul real din spatele acestei decizii, oarecum impuse de Comisia Europeană, este prelungirea unei agonii a unui sistem deficitar care vrea cu orice chip să colecteze cât mai mulți bani pentru a-și acoperi deficitul din fondurile de pensii.

Realitatea este cu mult mai cruntă, dacă luăm în considerare cifrele viitorilor pensionari din categoriile actuale de angajați aflați în câmpul muncii, din generațiile 1966. În cazul acestei generații, coroborat cu cea a anilor 1989, numărul se ridică la aproape trei milioane şi jumătate de români.

La un simplu calcul, vom constata că, în 15 ani, cifra celor care vor fi nevoiți să susțină pensiile pentru românii care vor ieși la pensie, va ajunge la şase milioane de angajaţi, iar numărul pensionarilor va ajunge la opt milioane. O disproporție covârșitoare care nu face altceva decât să dezechilibreze și mai mult raportul de susținere a acestor pensionari.

Vezi și: Cât costă să cumperi 5 ani de vechime în muncă, în 2023. Suma pe care trebuie să o plătească cei care vor să iasă mai repede la pensie

Dar, cum totul se face așa cum se face, astăzi vorbim de vestea momentului despre românii care ies la pensie, veste venită de la Casa Națională de Pensii.

Casa Națională de Pensii dă vestea momentului despre românii care ies la pensie

Așa cum spuneam, la bărbați vârsta de pensioare a fost stabilită, încă din 2105, la 65 de ani, iar la femei, progresiv se va ajnge la aceeași vârstă până în 2030. În acest moment vorbim de o nouă vârstă de pensionare pentru femei, și anume 62 de ani, ceea ce înseamnă că angajatele născute în 1961 vor putea să iasă în acest an la pensie, conform calendarului stabilit. În același document legislativ sunt și condițiile pentru ca aceste angajate să iasă la pensie, după cum urmează:

  • femeile născute în ianuarie și februarie 1961 au un stagiu de cotizare de 32 de ani
  • femeile născute în martie și aprilie 1961 au un stagiu de cotizare de 31 de ani și o lună
  • femeile născute în mai și iunie 1961 au un stagiu de cotizare de 32 de ani și două luni
  • femeile născute în iulie și august 1961 au un stagiu de cotizare de 32 de ani și trei luni
  • femeile născute în septembrie și octombrie 1961 au un stagiu de cotizare de 32 de ani și patru luni
  • femeile născute în noiembrie și decembrie 1961 au un stagiu de cotizare de 32 de ani și cinci luni

Vezi și: Schimbări cu pensiile private din România. Ce modificări sunt aduse sistemului

Vechea carte de muncă valabilă pentru pensie

Un alt aspect important, conform docmuntelului legislativ, este faptul că, în cazul acestor angajate, vechea carte de muncă, stabilită prin Decretul nr. 92/1976, este încă valabilă pentru dovedirea vechimii în muncă la grupa I și/sau II de muncă înainte de 1 aprilie 2001, iar cadrul legislativ stabilește și care sunt documentele necesare, după cum urmează:

  • actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa
  • acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă
  • contractul individual de muncă
  • contractul colectiv de muncă
  • decizii interne
  • act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu
  • extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative

Pe lângă existența vechii cărți de muncă, până la data de 1 aprilie 2001, viitoarele pensionare vor fi nevoite să aibă din partea angajatorului și certificatele care să doedeaască vechimea în muncă, dar după data menționată, conform cadrului legal stabilit prin Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse nr. 590/2008, dar și ân baza Legii nr. 263/2010, aprobate prin HG 257/2011, aceste certificate fiind eliberate pe baza informațiilor concrete din registrele angajatorilor sau ale deținătorilor de registre legale, conform legii.