22 mart. 2023 | 09:25

Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023

Social
Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023
Creșterea salariului minim pe economie schimbă lucrurile

Conform legislației în vigoare, Legea Pensiilor, orice cetățean angajat și cu un minim de vechime poate recurge la o metodă de a-și adăuga ani de vechime pentru pensionare. Dar, odată cu începerea anului și pentru această categorie socială lucrurile s-au schimbat din păcate. Este, dacă vreți, o veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Află câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023.

Creșterea salariului minim pe economie schimbă lucrurile

În decembrie 2022, guvernanții luau decizia de a majora salariul minim brut pe economie la 3.000 de lei. Odată cu această modificare întreg sistemul de calcul, inclusiv al pensiilor a fost modificat, crescând astfel și punctul de pensie. Asta înseamnă că și pensiile românilor au crescut la acest început de an.

În mod concret, valoarea punctului de pensie, o valoare fixă, a ajuns la 1785 de lei, înregistrând o creștere de 12,5 procente, asta înseamnă că pensia minimă a ajuns la 1.125 de lei de la 1.000 de lei. Dar aceste creșteri, din păcate, a adus și alte modificări, iar ele se regăsesc în cuantumul sumelor pe care un actual angajat le va plăti în cazul în care dorește să adauge ani vechime.

VEzi și: Marius Budăi critică PNNR-ul României după creșterea vârstei de pensionare la femei: „Îi interzici dreptul la pensie”

Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie

Conform noilor reglementări, cei care vor să-și adauge ani vechime pentru o viitoare pensionare, o pot face până la data de 31 august 2023. Cu alte cuvinte, în schimbul unor sume de bani acești români își pot cumpăra vechime pentru pensie.

Numai că, așa cum spuneam, creșterea salariului minim pe economie și a punctului de pensie a venit ca o veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie, în sensul că au crescut și sumele pe care aceștia le vor plăti pentru a adăuga ani în plus de vechime în muncă.

De la 1 ianuarie 2023 contribuția lunară pentru sistemul de pensii a crescut la 750 de lei, în raport cu cei 638 de lei, cât era la finalul anului trecut. În caul în care se dorește adăugarea unui număr de ani la vechimea în muncă, sistemul a rămas același, în sensul că vor putea plăti toți banii într-o singură tranșă, sau în sistem eșalonat, iar limita este de șase ani de vechime în muncă, iar dacă aceste persoane au îndeplinite condițiile unui stagiu minim de cotizare au posibilitatea de a ieși la pensie.

Vezi și: Cum se calculează punctul de pensie. Formula pe care trebuie să o aplici – Playtech Știri

Care sunt condițiile pentru cumpărarea vechimii în muncă

În primă fază trebuie să reamintim că în sistemul public de pensii din România sunt trei categorii, și anume pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțială. În ceea ce privesc condițiile pentru cumpărarea vechimii în muncă, există anumite criterii, după cum urmează:

  • Poate fi plătită oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare,
  • Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,
  • Să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.

Românii care vor să cumpere vechime pentru pensie au o dată limită

Așa cum spuneam ceva mai devreme, potrivit OUG 163/2020, s-a stabilit și data limită până la care românii vor să cumpere vechime pentru pensie, data limită fiind 31 august 2023, iar acest lucru se face în urma semnării unui contrat de asigurări sociale cu Casa de Pensii și plata unei sume de bani. Conform CNPP, până la această oră au semnat aceste contracte aprximativ 23.000 de români, iar calculul se va face pe baza venitului lunar declarat în contractul de asigurări sociale încheiat cu Casa de Pensii.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro