27 feb. 2023 | 14:39

Vestea momentului despre aceste pensii din România. Modificările majore care au loc

Social
Vestea momentului despre aceste pensii din România. Modificările majore care au loc
Banca Mondială și reforma din sistemul de pensii

Încă din iulie 2021, experții Băncii Mondiale făceau anumite recomandări autorităților române, punând accent pe reformele din mai multe domenii cheie, care conform experților, ar putea deschide calea de urmat, în contextul planului de redresare PNRR. Printre aceste recomandări sunt și cele legate de inechitățile din sistemul de pensii, cu precădere inechitățile generate de pensiile speciale. În acest context, vestea momentului despre aceste pensii din România, anunță modificările majore care ar putea avea loc.

Banca Mondială și reforma din sistemul de pensii

În recomandările făcute de Banca Mondială în 2021 se numără și cele legate de asigurarea sustenabilității fondului de pensii al țării, care în opinia experților, reprezintă o prioritate majoră. Deficitul fondului de pensii, conform calculelor băncii, erau în 2021 de aproximativ 2% din PIB, fiind subvenționat de la bugetul de stat. Prin urmare, spun experții Băncii Mondiale, „fondul ar trebui să beneficieze de o examinare mai atentă a formulei de indexare a pensiilor, a numărului de ani de contribuție și a rolului pensiilor speciale”.

„Nimic din toate acestea nu va fi posibil fără un angajament susținut și resurse dedicate. Din fericire, România va putea accesa fonduri UE semnificative prin intermediul Planului său național de redresare și reziliență, care va permite investiții mai mari în sectoare mari și importante, cum ar fi transporturile, infrastructura pentru a sprijini o mai mare răspândire a energiei regenerabile, educația și asistența medicală.

Realizarea unei redresări post-pandemice reziliente va însemna, de asemenea, să se avanseze în domenii critice precum tranziția ecologică și transformarea digitală – noi oportunități majore de a genera randamente substanțiale ale investițiilor pentru economia României.”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

Vezi și: Pensii speciale colosale în decembrie 2021. Cea mai mare sare de 20.000 de lei

Experții dau vestea momentului despre aceste pensii din România

Deși subiectul pensiilor speciale a fost și este unul extrem de delicat, având în vedere că cei mai mulți beneficiari ai unor sume extrem de mari sunt magistrații, experții Băncii Mondiale vin cu noi recomandări, asta însemnând de fapt aplicarea unui impozit progresiv la aceste pensii, noi modificări legislative și un nou mod de calcul și indexare pentru exact acele pensii speciale încasate de magistrați.

La finalul săptămânii trecute, Ministerul de Finanțe, după discuțiile cu experții Băncii Mondiale, publica aceste noi recomandări în care sunt prezentate cerințele referitoare la pensiile speciale, și anume „introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget” dar și „un mecanism eficient de reducere a inegalităților rezultate ar fi impozitarea specială a cotei din beneficiul finanțat de la bugetul de stat”.

Vezi și: Ce pensii speciale colosale au judecătorii CCR. Cum și-au dublat banii în ultimii 2 ani

O altă concluzie a raportului Băncii Mondiale, despre care s-a tot discutat în acești ani, este și raportul dintre veniturile magistraților și sumele extrem de mari încasate odată ieșiți la pensie, experții spunând că:

„În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparație cu prestația generală a sistemului de pensii datorită garanției mai mari a ratei de înlocuire și a unei abordări mai generoase de calcul al beneficiilor, aceste inegalități se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepția magistraților.

Pentru magistrati, situatia este inversă. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este și mai generoasă, crescând inegalitatea în timp.

O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opțiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curții Constituționale care protejează beneficiul magistraților. Cu toate acestea, o astfel de schimbare ar contribui la reducerea celor mai izbitoare inegalități din sistemul de pensii.”, consideră experții Băncii Mondiale.

Deși sunt recomandări, aceste puncte ar trebui implementate cât mai rapid, mai spun experții Băncii Mondiale, ca urmare a asumărilor reformelor prevăzute în PNRR. Când și cum se va întâmpla asta, rămâne de văzut dacă actuala sau viitoarea guvernare va decide să implementeze aceste noi reforme.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Cum a scăpat Hitler din Primul Război Mondial. Povestea soldatului care i-a cruțat viața: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”
Click.ro
Filmări spectaculoase din Ucraina cu un sistem de rachete RAK-SA-12 în acțiune. Sistemul croat e montat pe un Humvee american
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a măritat în secret. Primele imagini
EVZ.ro
Când începe și cât durează vacanța elevilor în luna octombrie. În ce zi se întorc în bănci din vacanța de toamnă
Spynews
A murit un nume uriaș. A decedat în această dimineață. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
CU CÂT se VINDE o BANCNOTĂ de 20 de LEI! UNII se ÎMBOGĂȚESC dacă o GĂSESC
Mediaflux
Video halucinant! Copiii dispăruți ai afaceristului Adrian Marțian au fost filmați! Nimeni nu știe nimic de ei. Ce spun pe înregistrare / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro