08 ian. 2023 | 17:28

Vestea momentului de la pompă. Cât costă benzina și motorina la final de săptămână

Știri generale
Vestea momentului de la pompă. Cât costă benzina și motorina la final de săptămână
Inquam Photos / Octav Ganea

Vestea momentului de la pompă! Ce s-a întâmplat cu prețul carburanților, după scumpirile din noaptea de Anul Nou. Cât costă, la finalul primei săptămâni a lunii ianuarie 2023, benzina și motorina.

Șoferii din România, surpriză la pompă

Șoferii din România au început anul 2023 cu o surpriză neplăcută la pompă. În noaptea de Anul Nou, prețul benzinei a crescut cu 36 de bani pe litru, în timp ce motorina s-a scumpit cu 38 de bani pe litru, în urma deciziei Guvernului de a renunţa la reducerea de 50 de bani/l convenită cu companiile, dar şi a celei a Ministerului de Finanţe de a majora nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE.

Astfel, litrul de benzină standard ajunsese de la 5,93-5,99 lei/l la 6,29-6,35 lei/l, iar cel al motorinei standard, de la 7,11-7,14 lei/l la 7,49-7,52 lei/l în unele stații de alimentare din București.

Se pare că finalul primei săptămâni a lunii ianuarie 2023 a adus o ușoară ieftinire a carburanților. Sâmbătă, pe 7 ianuarie, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din Capitală avea un preț pentru benzina standard de 6,29 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard era de 7,47 lei/litrul.

Potrivit Economica.net, la Petrom – care este liderul pieței de distribuție a carburanților – a scăzut prețul pentru un litru de benzină cu cinci bani, în timp ce litrul de motorină s-a ieftinit cu patru bani.

Ce se întâmplă cu prețul benzinei și prețul motorinei

Micșorarea prețurilor a apărut în contextul cotațiilor în scădere a țițeiului pe plan global și al politicii Rusiei de a vinde cantități cât mai mari de benzină și de motorină până la data de 5 februarie, când va intra în vigoare un embargou asupra carburanților rusești.

În România, consumul mediu anual este de în jur de 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, cantitate din care doar aproximativ două treimi se produc în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

În ultimii ani, Statele Unite ale Americii au devenit unul dintre marii jucători de pe piața exportatoare de țiței. Vânzările din SUA către alte state au atins un nivel record de 3,4 milioane de barili pe zi.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a stimulat o nouă cerere de energie din SUA şi ar trebui să împingă exporturile de petrol peste importuri la sfârşitul anului viitor, presupunând că producţia de şist va accelera”, a declarat Rohit Rathod, analist de piaţă la firma de cercetări în domeniu energiei Vortexa.

Nevoite să compenseze pierderea petrolului rusesc, rafinăriile din Europa au cumpărat petrol din SUA.

„Rusia s-a dovedit a fi un furnizor nesigur. Acest lucru creează într-adevăr o oportunitate minunată pentru producătorii americani şi pentru energia americană”, a declarat Sean Strawbridge, directorul general al celei mai mari unităţi de export de petrol din SUA, Portul Corpus Christi.