Vestea momentului de la ANAF! Ca în fiecare an, pe ultima sută de metri, ANAF a demarat o amplă campanie de controale la marii și micii contribuabili. Nici finalul lui 2022 nu face excepție, mai ales că nu s-au atins nivelurile de colectare cerute, către bugetul de stat. Așa se face că, între 27 și 30 decembrie, ANAF va merge cu colindul și plugușorul pe la contribuabili. Documentul a fost semnat zilele acestea de președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Practica de a face pe ultima sută de metri controale fiscale la micii și marii contribuabili nu este de ieri, de azi. În fiecare an instituția de control financiar a satului a demarat astfel de cotroale, punând presiune pe aceștia.
Așa se face că, exact în aceste zile, Lucian Heiuș a semnat documentul prin care inspectorii din subordinea sa pot face controalele. De altfel există și o justificare a acestor acțiuni pe final de an, care spun că:
„ANAF are de îndeplinit un plan de colectare a veniturilor, în contextul în care economia încetinește iar perspectivele pentru anul următor nu sunt tocmai optimiste.
Trebuie menționat că abordarea ANAF nu este una dură din start, fiind prevăzută ca primă variantă contactarea contribuabililor acolo unde aceștia nu au achitat obligațiile fiscale.”, se arată în documentul semnat, conform Profit.ro.
Slaba colectare a datoriilor către stat, exact ca în alți ani, determină presiunea pusă pe contribuabili, fie ei mari sau mici, vorbind aici de agenții economici. Pe de altă parte, conform președintelui ANAF, anul 2023 va aduce noi controale, chiar din primele zile.
Într-un alt document al instituției se vorbește de ceea ce se va întâmpla din 2023, referitor la companii și achizițiile acestora din mediu online. Conform ANAF, vor începe controalele la companiile care au făcut și vor face achiziții directe, cu plata online, din platformele de e-commerce.
Controalele vor viza și mici contribuabili care vor face genul acesta de achiziții, controalele vizând, de fapt, să vadă de unde provin sursele financiare cu care se fac aceste achiziții. La fel ca în utimii ani, vor continua și controalele privind verificările la casele de marcat electronice, mai ales acolo unde există varianta neimplementării acestora.
Într-un alt comunicat, emis pe 23 decembrie, ANAF anunță colectarea a peste 2 milioane de lei, bani proveniți dinrt-un dosar de spălare a banilor:
„Direcția generală executări silite cazuri speciale a realizat încasări semnificative la bugetul de stat, respectiv 2.455.914,84 lei, reprezentând suma confiscată de la o persoană fizică, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor”, se arată în comunicatul ANAF.
Reamintim că, încă din septembrie, ANAF a demarat și controale și verificări a unor contribuabili, verificându-se postările de pe rețelele de socializare și posibilele monetizări și câștiguri de pe urma acestora.