Într-un comunicat emis recent, Pfizer spune că noul său tratament antiviral este foarte eficient în tratarea Covid. Produsul Pfizer este a doua pilulă care își arată eficiența împotriva Covid-19 și este prima construită special pentru a ataca virusul care provoacă boala.
Pfizer a anunțat vineri că pilula sa pentru tratarea Covid-19 s-a dovedit foarte eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor care au primit medicamentul la scurt timp după ce au prezentat simptome. Pastila celor de la Pfizer devine astfel a doua pastilă antivirală care și-a demonstrat eficacitatea împotriva Covid.
Medicamentul pare să fie mai eficient decât o oferta similară de la Merck, care așteaptă autorizația federală. Pastila Pfizer, care va fi vândută sub denumirea comercială Paxlovid, a redus riscul de spitalizare sau deces cu 89% atunci când a fost administrată în termen de trei zile de la debutul simptomelor.
Pfizer a declarat că o comisie independentă de experți care a monitorizat studiul clinic a recomandat ca studiul să fie oprit mai devreme. Beneficiile medicamentului pentru pacienți s-au dovedit a fi convingătoare.
Compania a precizat că intenționează să prezinte datele cât mai curând posibil la Food and Drug Administration pentru a obține autorizația de utilizare a pilulei în Statele Unite.
„Rezultatele sunt într-adevăr dincolo de cele mai nebunești vise. Paxlovid poate avea un mare impact pentru a ajuta toate viețile noastre să revină din nou la normal și pentru a vedea sfârșitul pandemiei.”, a declarat Annaliesa Anderson, un director executiv al Pfizer care a condus dezvoltarea medicamentului, conform NewYork Times.
Sosirea unei noi clase de pilule ușor de utilizat, care reduc dramatic spitalizările, ar putea ajuta la coborârea cortinei peste cea mai severă fază a pandemiei, cel puțin în țările bogate, unde majoritatea adulților au fost vaccinați.
Se așteaptă ca pastilele Pfizer și Merck, care pot fi eliberate în farmacii și administrate la domiciliu, să ajungă la mult mai multe persoane decât tratamentele cu anticorpi monoclonali, care se administrează de obicei prin perfuzie intravenoasă la o clinică.
Deși, la început, este posibil ca stocurile să fie limita, spun oficialii companiei. Pilulele Pfizer și Merck se adresează atât pacienților considerați cu risc ridicat, cum ar fi cei cu vârsta de peste 60 de ani sau cu afecțiuni precum obezitatea, care îi fac mai predispuși la consecințe grave ale Covid.
Președintele Biden a declarat vineri că pilula va fi „un alt instrument în setul nostru de instrumente pentru a proteja oamenii de cele mai grave consecințe ale Covid”. Biden a mai subliniat că cea mai bună abordare este prevenirea infecțiilor prin vaccinare.
Pfizer a declarat că se așteaptă să poată produce suficiente pastile pentru peste 180.000 de persoane până la sfârșitul acestui an și pentru peste 21 de milioane de persoane în prima jumătate a anului viitor. Merck, de asemenea, a declarat că plănuiește să își intensifice producția în cursul anului viitor.
Guvernul american a purtat negocieri cu Pfizer pentru a obține suficiente pastile pentru 1,7 milioane de cure de tratament, cu o opțiune suplimentară pentru 3,3 milioane, potrivit unui înalt oficial al administrației.
Aceasta este aproximativ aceeași cantitate pe care Statele Unite au comandat-o de la Merck. Guvernul se așteaptă să plătească aproximativ 700 de dolari pe curs de tratament pentru ambele medicamente, a precizat oficialul.
O serie de țări bogate, inclusiv Marea Britanie și Australia, s-au grăbit, de asemenea, să blocheze rezervele de medicamente de la Pfizer. Pfizer a declarat că intenționează să ofere țărilor mai sărace medicamentul la prețuri reduse.
Compania a purtat discuții cu o organizație non-profit susținută de Națiunile Unite, Medicines Patent Pool, pentru a permite ca pilula să fie produsă și vândută la prețuri reduse în astfel de țări. Merck a ajuns deja la un acord similar.