Veste uriașă pentru românii care primesc facturi umflate la curent: ‘Schimbăm legea’

Veste uriașă pentru românii care primesc facturi umflate la curent: ‘Schimbăm legea’
Veste uriasa pentru romanii care primesc facturi umflate la curent Schimbăm legea

Începutul anului 2022 a venit cu o serie îngrijorătoare de scumpiri în ceea ce privește facturile la utilități, motiv pentru care românii sunt extrem de nemulțumiți. Ce sfat le oferă ninistrul Energiei, Virgil Popescu, cetățenilor care primesc facturi „umflate” la energia electrică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Ce trebuie să faci atunci când primești o factură la curent fără compensare

Invitat în cadrul emisiunii jurnalistului Victor Ciutacu de la România TV, ministrul Energiei Virgil Popescu le-a explicat românilor care este primul lucru ce trebuie făcut urgent, atunci când observă că le-au fost „umflate” facturile la energia electrică.

Ce trebuie făcut dacă ai o factură prea mare la curent. Ministrul Virgil Popescu insistă asupra faptului că românii trebuie să se adreseze furnizorului de energie electrică, atunci când observă neregularități privind suma de pe factură, apoi sesizată Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

„Am văzut și eu o autoritate că de ieri zice că s-a implicat și va face lumină în aceste cazuri. O procedură care există, dar trebuia să fie publică. Ce trebuie să facem dacă avem o factură fără plafonare, compensare.

Primul lucru este să ne adresăm furnizorului. ANRE nu ne spune în cât timp trebuie să ne răspundă furnizorul. Dacă nu există, cred că ar trebui reglementat, să fie 5 zile, că dacă ne ducem în 30 de zile, deja vine altă factură.

Cred că ar trebui să aibă un call center. Am văzut astăzi un om care a sunat la call center, nu a primit răspuns, a sesizat ANRE, iar aceștia au cerut dovada că a depus contestație la furnizor. Este cazul ca ANRE să intre serios în piață.”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, în dialog cu Victor Ciutacu, la România TV.

„Eu sunt de acord cu toate variantele care pot scădea facturile românilor!”

Punându-se problema unei posibile crize energetice în România, ministrul Virgil Popescu a vorbit despre sancțiunile pe care le vor primi furnizorii de energie electrică pentru facturile eronate.

„Eu nu pot spune că nu pot face nimic, pentru că Min Energiei poate modifica legislația primară, dar dacă cea secundară nu se modifică, degeaba. Săptamâna viitoare, dacă nu au înțeles să emită facturile conform legii, modificăm legea și îi obligam să storneze toate facturile emise eronat.

Se va interzice debranșarea, nu se vor aplica penalități și vom introduce și sanctiuni pentru facturile eronate. Premierul Ciuca a spus că dupa data de 31 martie, când această schemă de plafonare și compensare își incheie valabilitatea, trebuie o noua schemă. Depinde dacă vrem să extindem și la gaze naturale, dacă o continuăm pe aceasta sau gândim alta.

Dacă vorbim doar de gaze, avem discountul acela de 33%. Sigur, acesta poate fi mărit la 50 sau 60%. Dar Ministerul de Finanțe trebuie să ne spună dacă avem spațiu fiscal să facem aceste lucruri.

De aceea, eu sunt de acord cu toate variantele care pot scădea facturile românilor, inclusiv pentru IMM-uri, de la 1 aprilie vrem să facem o schemă și pentru industria alimentară, dar nu sunt expert în finanțe, nu știu dacă și cât se poate. Nu avem acum un răspuns concret dacă se poate TVA la energie.”, a completat ministrul pentru sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI