22 mart. 2023 | 09:25

Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023

Social
Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023
Creșterea salariului minim pe economie schimbă lucrurile

Conform legislației în vigoare, Legea Pensiilor, orice cetățean angajat și cu un minim de vechime poate recurge la o metodă de a-și adăuga ani de vechime pentru pensionare. Dar, odată cu începerea anului și pentru această categorie socială lucrurile s-au schimbat din păcate. Este, dacă vreți, o veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Află câţi bani trebuie să dea pentru un singur an, în 2023.

Creșterea salariului minim pe economie schimbă lucrurile

În decembrie 2022, guvernanții luau decizia de a majora salariul minim brut pe economie la 3.000 de lei. Odată cu această modificare întreg sistemul de calcul, inclusiv al pensiilor a fost modificat, crescând astfel și punctul de pensie. Asta înseamnă că și pensiile românilor au crescut la acest început de an.

În mod concret, valoarea punctului de pensie, o valoare fixă, a ajuns la 1785 de lei, înregistrând o creștere de 12,5 procente, asta înseamnă că pensia minimă a ajuns la 1.125 de lei de la 1.000 de lei. Dar aceste creșteri, din păcate, a adus și alte modificări, iar ele se regăsesc în cuantumul sumelor pe care un actual angajat le va plăti în cazul în care dorește să adauge ani vechime.

VEzi și: Marius Budăi critică PNNR-ul României după creșterea vârstei de pensionare la femei: „Îi interzici dreptul la pensie”

Veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie

Conform noilor reglementări, cei care vor să-și adauge ani vechime pentru o viitoare pensionare, o pot face până la data de 31 august 2023. Cu alte cuvinte, în schimbul unor sume de bani acești români își pot cumpăra vechime pentru pensie.

Numai că, așa cum spuneam, creșterea salariului minim pe economie și a punctului de pensie a venit ca o veste rea pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie, în sensul că au crescut și sumele pe care aceștia le vor plăti pentru a adăuga ani în plus de vechime în muncă.

De la 1 ianuarie 2023 contribuția lunară pentru sistemul de pensii a crescut la 750 de lei, în raport cu cei 638 de lei, cât era la finalul anului trecut. În caul în care se dorește adăugarea unui număr de ani la vechimea în muncă, sistemul a rămas același, în sensul că vor putea plăti toți banii într-o singură tranșă, sau în sistem eșalonat, iar limita este de șase ani de vechime în muncă, iar dacă aceste persoane au îndeplinite condițiile unui stagiu minim de cotizare au posibilitatea de a ieși la pensie.

Vezi și: Cum se calculează punctul de pensie. Formula pe care trebuie să o aplici – Playtech Știri

Care sunt condițiile pentru cumpărarea vechimii în muncă

În primă fază trebuie să reamintim că în sistemul public de pensii din România sunt trei categorii, și anume pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțială. În ceea ce privesc condițiile pentru cumpărarea vechimii în muncă, există anumite criterii, după cum urmează:

  • Poate fi plătită oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare,
  • Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,
  • Să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.

Românii care vor să cumpere vechime pentru pensie au o dată limită

Așa cum spuneam ceva mai devreme, potrivit OUG 163/2020, s-a stabilit și data limită până la care românii vor să cumpere vechime pentru pensie, data limită fiind 31 august 2023, iar acest lucru se face în urma semnării unui contrat de asigurări sociale cu Casa de Pensii și plata unei sume de bani. Conform CNPP, până la această oră au semnat aceste contracte aprximativ 23.000 de români, iar calculul se va face pe baza venitului lunar declarat în contractul de asigurări sociale încheiat cu Casa de Pensii.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro