Ce măsuri se aplică, de azi. Se plafonează prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți

Ce măsuri se aplică, de azi. Se plafonează prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți
Veste uriașă pentru milioane de români. Schimbare majoră la facturile pentru curentul electric, de mâine

Ministrul de Interne a anunțat duminică măsurile dispuse într-o nouă ordonanță. Conform documentului, se plafonează prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți.

Se plafonează prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat duminică măsurile dispuse de Ordonanța Militară nr. 4. Potrivit documentului, vârstnicii vor putea ieși din casă oricând dacă o fac pentru a-și rezolva probleme medicale, persoanele care păzesc izolarea la domiciliu sau carantina vor fi băgate 14 zile în carantină, pe cheltuiala lor, șoferii de TIR pot opta pentru locul unde vor sta în izolare sau carantină și angajații se pot izola la locul de muncă.

Mai mult, oficialul a informat că prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți nu vor mai putea fi majorate de îndată ce intră în vigoare ordonanța. Ele nu vor mai putea crește peste nivelul de la publicarea documentului, ci vor putea doar să scadă. Măsura este valabilă pe perioada stării de urgență.

„În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă. Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a declarat ministrul.

Cei care părăsesc carantina vor fi sancționați mai dur

Art.3 – (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. (3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.