Starea de urgență se preconizează a se prelungi, iar cei mai afectați sunt bătrânii. Cât vor trebui să mai suporte aceștia izolarea la domiciliu?
Izolarea la domiciliu ține în loc viețile oamenilor, trage în jos multe afaceri și îi obligă pe cei mai mulți români pregătiți să se întoarcă pe meleaguri de sărbători să renunțe la concediul mult așteptat. Printre cei mai afectați de criza sanitară pe care o traversăm sunt vârstincii. Oamenii cu vârsta de peste 65 de ani trebuie să nu părăsească sub nicio formă domiciliul, pentru că aceștia sunt cei mai predispuși infectării cu coronavirus. Măsurile de prevenție indică astfel ca rude sau persoane apropiațe familiei să-i ajute cu cumpărăturile necesare. Acum, Ministerul Sănătății aduce noi precizări care-i vizează.
Persoanele în vârstă ar putea să stea în izolare la domiciliu aproximativ 3 luni și jumătate, arată realitatea.net. Nelu Tătaru a declarat, pentru Realitatea PLUS, că o asemenea măsură se va lua tocmai pentru a-i proteja pe aceștia, care sunt vulnerabili îmbolnăvirii. Anunțul în cauză vine la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene a transmis un avertisment cu privire la o mai mare protecție a bătrânilor. „În absența unui vaccin, trebuie să limităm pe cât posibil contactul cu persoanele în vârstă”, a declarat Ursula von der Leyen, liderul european pentru cotidianul german Bild. De asemenea, sursa citată subliniază că vaccinul speră să fie găsit până la finele anului.
„Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul angajat al centrelor prevăzute (…), pe o perioada de 14 zile. Perioada prevăzută este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi”
Marcel Vela