Veste proastă pentru pensionarii din România. Ludovic Orban anunță un deficit-record la Fondul de Pensii

Veste proastă pentru pensionarii din România. Ludovic Orban anunță un deficit-record la Fondul de Pensii
Ludovic Orban anunță un deficit de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii

Ludovic Orban le dă o veste proastă pensionarilor din România. Premierul României anunță că în loc de excedentul anunțat de Viorica Dăncilă la Fondul de Pensii, în realitate acesta ar înregistra un deficit de 2 miliarde de lei. El a precizat că a primit informația de la ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ludovic Orban anunță un deficit de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii

„Suntem foarte îngrijorați privitor la fondul de pensii. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Finanțelor, în loc de excedent la Fondul de pensii, așa cum a prezentat Guvernul PSD la Legea bugetului de stat, un excedent care, dacă țin eu bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi (joi -n.r.) ne confruntăm cu un deficit la Fondul de pensii. Gândiți-vă că este un deficit de peste două miliarde, vom avea cu siguranță cât de curând care este deficitul exact”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul României a precizat că a primit de la ministrul Finanțelor Publice informația cu privire la deficitul de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii.

„Sunt cifrele neoficiale pe care le-am avut înainte de moțiunea de cenzură, am cerut ministrului Finanțelor să-mi prezinte care este situația la zi și mi-a spus că (deficitul -n.r.) este de peste două miliarde. Transferul contribuțiilor a fost un hocus-pocus care a redus veniturile la bugetul statului și la bugetele locale, pentru ca să poată să crească veniturile la bugetul de pensii și la bugetul de sănătate și, evident, la șomaj.

A fost un hocus-pocus. Acolo s-au mutat banii dintr-un buzunar al statului în buzunarul Fondului de pensii, pentru că e normal, trecându-se toată sarcina în spinarea angajatului, normal că la un grup mai mare, un procent mai mare a reprezentat un venit mai mare pentru bugetul de pensii. Acolo nu a existat nicio creștere a salariului mediu, care să stea la baza acestei aparente echilibrări a bugetului. Pur și simplu, în loc să se transfere banii de la bugetul de stat spre bugetul de pensii pentru a acoperi deficitul, banii au fost mutați prin transferul acesta hocus-pocus al contribuțiilor direct la cele două bugete, de pensii și de sănătate”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a anunțat că la următoarea rectificare bugetară, Executivul va ține cont de prevederile din Legea Pensiilor și va cuprinde banii necesari pentru plata pensiilor.