Veste proastă pentru pensionarii din România. Ludovic Orban anunță un deficit-record la Fondul de Pensii

Ludovic Orban anunță un deficit de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii

Ludovic Orban le dă o veste proastă pensionarilor din România. Premierul României anunță că în loc de excedentul anunțat de Viorica Dăncilă la Fondul de Pensii, în realitate acesta ar înregistra un deficit de 2 miliarde de lei. El a precizat că a primit informația de la ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ludovic Orban anunță un deficit de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii

„Suntem foarte îngrijorați privitor la fondul de pensii. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Finanțelor, în loc de excedent la Fondul de pensii, așa cum a prezentat Guvernul PSD la Legea bugetului de stat, un excedent care, dacă țin eu bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi (joi -n.r.) ne confruntăm cu un deficit la Fondul de pensii. Gândiți-vă că este un deficit de peste două miliarde, vom avea cu siguranță cât de curând care este deficitul exact”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul României a precizat că a primit de la ministrul Finanțelor Publice informația cu privire la deficitul de 2 miliarde de lei la Fondul de Pensii.

„Sunt cifrele neoficiale pe care le-am avut înainte de moțiunea de cenzură, am cerut ministrului Finanțelor să-mi prezinte care este situația la zi și mi-a spus că (deficitul -n.r.) este de peste două miliarde. Transferul contribuțiilor a fost un hocus-pocus care a redus veniturile la bugetul statului și la bugetele locale, pentru ca să poată să crească veniturile la bugetul de pensii și la bugetul de sănătate și, evident, la șomaj.

A fost un hocus-pocus. Acolo s-au mutat banii dintr-un buzunar al statului în buzunarul Fondului de pensii, pentru că e normal, trecându-se toată sarcina în spinarea angajatului, normal că la un grup mai mare, un procent mai mare a reprezentat un venit mai mare pentru bugetul de pensii. Acolo nu a existat nicio creștere a salariului mediu, care să stea la baza acestei aparente echilibrări a bugetului. Pur și simplu, în loc să se transfere banii de la bugetul de stat spre bugetul de pensii pentru a acoperi deficitul, banii au fost mutați prin transferul acesta hocus-pocus al contribuțiilor direct la cele două bugete, de pensii și de sănătate”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a anunțat că la următoarea rectificare bugetară, Executivul va ține cont de prevederile din Legea Pensiilor și va cuprinde banii necesari pentru plata pensiilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI