Veste proastă pentru pensionari. Ce se întâmplă, de fapt, de la 1 decembrie

Veste proastă pentru pensionari. Ce se întâmplă, de fapt, de la 1 decembrie
Ce se intampla cu pensiile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că indexarea pensiilor este “imposibil de realizat” de la 1 decembrie și a explicat și motivul. Iată de când se indexează pensiile și cu ce procent.

Ce se întâmplă, de fapt, de la 1 decembrie

Raluca Turcan a spus că indexarea pensiilor este “imposibil de realizat” de la 1 decembrie, iar asta pentru că taloanele de pensie pentru luna viitoare se tipăresc deja luna aceasta.

Raluca Turcan a arătat deci că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie, cu un procent cuprins între 6 şi 12, în funcţie de buget.

“O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie.

Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii în această seară, într-o emisiune la Profit.ro.

Tot Raluca Turcan a spus faptul că indexarea pensiilor “nu reduce din inechităţi” şi că diferenţele dintre pensiile primite de oameni vor fi reduse prin adoptarea unei legi a pensiilor.

Ce a spus Raluca Turcan despre majorarea alocațiilor

Raluca Turcan a mai afirmat că în al doilea trimestru al anului viitor va fi “o primă prezentare” a legii pensiilor, iar la sfârșitul anului 2022 proiectul de act normativ o să fie transmis Parlamentului, potrivit negocierilor cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.

Cât priveşte majorarea alocaţiilor pentru copii, ministrul Muncii a declarat că îşi doreşte asta, însă a ținut să adauge:

“Nu ştiu dacă putem acoperi bugetar această majorare cu 40% a alocaţiilor”.

Câți români s-au pensionat în 2020

Amintim că peste 470.000 s-au pensionat în 2020, numărul lor fiind în creștere cu 23% față de numărul de pensionari nou intrați în sistem în urmă cu doi ani, indică datele INS – Institutul Național de Statistică.

Unii români s-au pensionat chiar înainte de vreme cu pensii anticipate deoarece atât anul 2020, dar și anul 2021 sunt ani în care ei primesc pensii mai mari decât restul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI