26 feb. 2024 | 15:09

Veste proastă pentru pensionari. Ce contribuții nu contează la recalcularea pensiilor

Social
Veste proastă pentru pensionari. Ce contribuții nu contează la recalcularea pensiilor
Veste proastă pentru pensionari. Ce contribuții nu contează la recalcularea pensiilor

Vești rele pentru pensionari. Aceștia riscă să piardă sume considerabile la pensie, din cauza unor contribuții care nu vor mai fi luate în calcul la recalcularea pensiilor. Află ce sporuri nu au fost incluse în formula de recalculare din noua Lege a pensiilor.

Sporurile neadăugate la recalcularea pensiilor

Pensionarii din România se confruntă cu o posibilă surpriză neplăcută în luna septembrie, deoarece, deși se așteaptă ca indemnizația lunară de la stat să crească, veniturile efective ar putea să fie mai mici decât se anticipa inițial.

Această situație delicată este rezultatul faptului că unele sporuri cu caracter permanent, care ar fi trebuit să fie luate în calcul în formula de recalculare prevăzută de noua Lege a pensiilor, au fost omise.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a intervenit pentru a oferi lămuriri în această privință. El a subliniat că pensionarii care nu pot furniza dovezi ale acestor sporuri, cum ar fi cele pentru performanță în muncă sau ore suplimentare, riscă să nu fie incluși în procesul de recalculare și, implicit, să nu primească o pensie mai mare.

Acest lucru se datorează dificultății obținerii acestor dovezi, având în vedere că unele companii sau fabrici în care au lucrat pensionarii nu mai există sau nu mai dețin înregistrări ale acestor sporuri.

Pentru a evita pierderile semnificative și pentru a se asigura că recalcularea pensiilor se realizează corect, este esențial ca cei care încă au acces la aceste date să le depună la Casa de Pensii.

Fostul ministru a asigurat că este în curs un proces de recalculare care va include toate documentele disponibile, iar pensionarii afectați nu vor fi nevoiți să se deplaseze repetat la Casele de Pensii pentru a furniza aceste documente. Această măsură ar trebui să reducă povara administrativă pentru pensionari și să faciliteze procesul de recalculare.

Ce este de făcut în această situație

În situația în care Casa de Pensii nu ia în considerare adeverința referitoare la acordul global pentru sporuri, Marius Budăi sugerează pensionarilor să ia în considerare posibilitatea de a lua măsuri legale împotriva instituției, solicitând recalcularea drepturilor cuvenite în urma validării acestor documente.

Pentru a fi relevante și acceptate de către Casa de Pensii, aceste documente trebuie să conțină informații esențiale, precum numele angajatorului, datele de identificare ale individului, perioada de activitate, poziția ocupată, detalii despre sporurile primite și perioada în care au fost acordate, însoțite de justificarea legală a acestora.

Este crucial să se înțeleagă că achitarea contribuțiilor la asigurările sociale nu este suficientă pentru a valida existența sporurilor. Trebuie să se demonstreze în mod convingător faptul că aceste sporuri au fost acordate în mod legal și corect.

Vezi și: Recalculare pensii 2024. Ministrul Muncii, anunţ aşteptat de toţi pensionarii din România. „Suntem pregătiţi”

În cazul în care pensionarii au muncit în cadrul unui acord global și Casa de Pensii nu ia în considerare documentația corespunzătoare, aceștia ar trebui să fie conștienți că au opțiunea de a contesta decizia instituției în instanță. Scopul ar fi de a obține o recalculare a pensiei, ținând cont de sporurile cuvenite, așa cum au fost evidențiate în adeverințele emise de angajator.

Aceste adeverințe trebuie să includă cel puțin următoarele informații esențiale: denumirea angajatorului, datele de identificare ale individului, perioada de angajare, poziția ocupată, detalii despre sporurile acordate, inclusiv cuantumul sau procentul acestora, precum și temeiul legal în baza căruia au fost acordate. Este important ca aceste documente să fie completate și prezentate într-un mod clar și convingător pentru a spori șansele de recunoaștere a drepturilor cuvenite.

Impozit pe aceste pensii

Coaliția de guvernare din România se confruntă cu un nou conflict, de data aceasta legat de reforma sistemului de pensii. Proiectul propus de Partidul Național Liberal (PNL), care vizează introducerea unui impozit suplimentar pentru anumite categorii de pensii, va fi supus dezbaterii și votului în cadrul comisiei de buget din Senat, astăzi.

Propunerea în discuție este de a impune o contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc suma de 4000 de lei lunar. Practic, orice sumă care trece acest prag va fi impozitată similar cu salariile, la o cotă de 10%.

Cu toate acestea, Partidul Social Democrat (PSD), partenerul de coaliție al PNL, s-a pronunțat ferm împotriva acestei inițiative. Social-democrații au făcut cunoscut faptul că nu vor sprijini proiectul propus de liberali și și-au exprimat opoziția față de introducerea unei noi taxe asupra pensiilor românilor.

Principalul punct de contestare din partea PSD este legat de presupusele contradicții din propunerea PNL. Aceștia au subliniat că liberalii cer atât creșterea pragului până la care pensiile sub 3000 de lei să nu fie impozitate, cât și introducerea unui impozit pentru pensiile care depășesc 4000 de lei lunar. Conform PSD, această abordare este incoerentă și nu ține cont de nevoile reale ale pensionarilor.

Parteneri
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii într-o bancă maghiară
Redactia.ro
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își ține banii
Click.ro
Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: „Blestemați să fiți tot sistemul”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro