Recalcularea pensiilor ține pe jar vârstnicii din România. După multe promisiuni din partea autorităților, potrivit cărora veniturile financiare nu vor scădea, realitatea ne arată că, de fapt, lucrurile ar putea să fie foarte diferite. Cine sunt pensionarii care vor primi sume de bani mai mici.
Peste 95% dintre pensiile românilor au fost recalculate. Autoritățile spun că vor reuși să se încadreze în termen pentru aplicarea majorării veniturilor financiare ale vârstnicilor din țară de la 1 septembrie 2024. Doar că lucrurile vor sta puțin diferit de ceea ce știam până acum.
Dacă în spațiul public s-au vehiculat multe promisiuni privind faptul că nicio pensie nu va scădea după recalculare, realitatea arată altceva. Se pare că există totuși o categorie de seniori care va avea parte de scăderi la sumele de bani pe care le încasează la stat, după recalculare.
Te-ar putea interesa și: Vestea dimineții pentru toți pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, anunțul e clar
„În situația în care, urmare a recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării„, este paragraful-cheie din noua lege a pensiilor.
Cu alte cuvinte, paragraful de mai sus stabilește ca, în cazul în care după recalculare reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul financiar al persoanei care îl încasează să scadă.
Veniturile pensionarilor nu vor scădea după recalculare, insistă însă fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Potrivit oficialului PSD, veniturile financiare care ar urma să scadă în urma recalculării, după cum stabilește legea, vor rămâne totuși la cuantumul aflat în plată la acel moment.
Potrivit noii legi a pensiilor, nicio pensie nu va scădea – cu mici excepții. Vor rămâne în plată cuantumurile aferente, în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat prin intervenția altor legi, a explicat oficialul PSD Marius Budăi.
În ceea ce privește paragraful mai sus redat, fostul ministru al Muncii a precizat că face parte din normele metodologice, ce sunt publicate în transperanță decizională și poate suferi modificări.
„La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală„, a declarat Marius Budăi, la Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Recalculare pensii 2024. Ministrul Muncii, anunţ aşteptat de toţi pensionarii din România. „Suntem pregătiţi”
Fostul ministru al Muncii a menționat că există totuși cazuri când pensiile vor scădea, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit cu activitatea depusă de angajat, în caza unui acord global. Este, de exemplu, cazul celor care activează în domeniul construcțiilor.
„Să spunem că, în construcții, erau două luni cu geruri foarte mari, nu se putea lucra. Pe toată perioada anului de 10 sau 11 luni de zile, se lucra și se câștiga peste salariul de bază. Deci era un indice de 1.0 care însemna salariul de bază, era calculat venitul după acordul global, la care doar angajatorul plătea contributivitate.
Dacă în luna februarie ar fi fost o lună foarte friguroasă și s-ar fi realizat doar 0,90% din salariu, s-a oprit contribuția doar la 0,90% din salariu. Doar pe luna respectivă, pensionarul poate avea o pensie mai mică, un punctaj mai mic, dar care se cumulează și se ascunde în lunile celelalte când a avut punctaj mai mare”, a explicat Marius Budăi.