OMV, anunțul care lovește toată Europa. Livrările de gaze, limitate la maximum de către Gazprom. Ce ne așteaptă, de fapt

OMV, anunțul care lovește toată Europa. Livrările de gaze, limitate la maximum de către Gazprom. Ce ne așteaptă, de fapt
Vladimir Putin, liderul rus

Tensiunile războiului din Ucraina se răsfrâng asupra întregii lumi, iar acesta poate fi doar începutul unei perioade foarte instabile din toate punctele de vedere. În urmă cu puțin timp, grupul energetic austriac OMV a anunțat că Gazprom a limitat foarte tare livrările de gaze, iar efectele negative se pot resimți în întreaga Europă. Potrivit

Vladimir Putin folosește limitarea livrării gazelor ca pe o armă politică

În contextul războiului din Ucraina, criza energetică riscă să depășească crizele petrolului din anii ’70 și de la începutul anilor ’80. Din păcate, odată cu conflictul izbucnit între Rusia și Occident, lipsa de investiții în acest sector își spune cuvântul, iar în acest moment, Europa duce o lipsă acută de gaz, acest lucru fiind un mijlpc de răzbunare al Rusiei pe țările care i s-au împotrivit în ultimele patru luni de război.

În urmă cu puțin timp, compania OMV a anunțat că livrările de gaze s-au redus cu 70%, neputând fi prevăzut ce se va întâmpla de acum înainte.

Limitarea livrării de gaze către Austria a început încă de la începutul lunii iunie, atunci când volumul de gaze a fost livrat la jumătate din cantitatea convenită. Potrivit purtătorului de cuvânt OMV, umplerea depozitelor de gaze, în ciuda limitării trimiterii de gaze din Rusa, va depinde de consumul zilnic şi de achiziţiile suplimentare de pe piaţa spot.

„OMV a fost informat de Gazprom despre o diminuare a aprovizionării cu gaze naturale, ceea ce se traduce astăzi printr-o diminuare cu 70% a volumelor care ajung la terminalul de la Baumgarten”, unul dintre principalele hub-uri de gaze din Europa Centrală, a informat compania austriacă într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Livrările de gaze către Germania, reduse cu 40%

În urmă cu o lună, Rusia a redus livrările de gaze către Germania prin Nord Stream, invocând faptul că nu mai au compresoare de la Siemens, care asigurau trimiterea unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi. Pentru a rezolva această problema, Canada a anunțat, cu puțin timp în urmă, că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a transmis Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al resurselor natural.

Acesta a explicat motivul întemeiat pentru care a recurs la acest gest, încălcând sancțiunile stabilite de Occident față de Rusia. În urma gestului său, Volodimir Zelenski a criticat în termeni duri gestul său, indiferent de motivația avută.

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian.