Criza COVID-19 pare să declanșeze sfârșitul erei petrolului. Creșterea vânzărilor de vehicule electrice și trecerea la surse regenerabile de energie au generat deja previziuni de scădere pentru cererea de petrol pe termen lung.
Criza sanitară pare să fi determinat depășirea vârfului de cosum al petrolului și intrarea pe o pantă descendentă, determinând OPEC să caute cele mai bune moduri de a gestiona situația. De altfel, pandemia a dus la scăderea consumului zilnic de petrol cu până la o treime în prima parte a anului, într-un moment în care majorarea vânzărilor de mașini electrice și trecerea la surse regenerabile au adus ecoul unor prognoze de scădere pentru cerererea de petrol pe termen lung.
Situația a făcut unii oficiali din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol să se întrebe dacă scăderea dramatică a cererii din acest an este o modificare permanentă și cum să gestioneze cel mai bine livrările, dacă petrolul va rămâne în trecut.
Reuters, citat de Mediafax, a chestionat șapte actuali și foști oficiali ai OPEC, dintre care majoritatea au cerut să nu fie nominalizați. Aceștia au declarat că situația din anul curent a determinat OPEC și cei 13 membri ai săi să pună la îndoială opiniile pe termen lung care anticipau o creștere a cererii.
În urmă cu 12 ani, statele OPEC erau inundate de numerar, când petrolul a atins peste 145 de dolari barilul pe fondul creșterii cererii, în prezent fiind sub 16 dolari pe baril.
Grupul va fi nevoit să mânuiască această ajustare dramatică și să coopereze și mai bine cu ceilalți producători, precum Rusia, pentru a-și crește veniturile în scădere.
Un oficial care lucrează în studii energetice în ministerul petrolului al unui membru major OPEC, a declarat că șocurile privind cererea de petrol au dus în trecut la modificări permanente în comportamentul clienților și că la fel va fi și de această dată:
„Cererea nu revine la nivelurile anterioare crizei sau este nevoie de timp pentru ca acest lucru să se întâmple. Principala preocupare este că cererea de petrol va fi limitată în următorii câțiva ani în urma progreselor tehnologice rapide, în special în cazul bateriilor autor”.